Overslaan en naar de inhoud gaan

Van kwartetspel tot liedjes: zo leren kinderen 'plat kalle'

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 6:00

Hoe krijgen we kinderen aan het dialect? Een prijsvraag heeft vier initiatieven opgeleverd die elk 12.500 euro krijgen om hun project verder te realiseren, van een kwartetspel tot een complete lesmethode.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het ontzettend belangrijk is dat jonge kinderen al vanaf 0 jaar in aanraking komen met verschillende talen.

Taalontwikkeling
Het is goed voor hun taalontwikkeling, kinderen in Limburg hebben een voorsprong wanneer zij thuis en op school in het Limburgs én Nederlands met elkaar spreken. Maar het gebeurt steeds minder, zo blijkt ook uit onderzoek.

Allerkleinsten
Eind 2019 tekenden de Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom het convenant Limburgse taal. Daarin werd afgesproken de positie van het Limburgs te verstevigen en het gebruik ervan zoveel mogelijk te stimuleren, zeker bij de allerkleinsten. Het initiatief is van onder andere het Huis voor de Kunsten Limburg.

Het convenant leidde onder meer tot een prijsvraag, met als opdracht: maak creatief en leerzaam materiaal dat de meertaligheid van kinderen van 0 tot 13 jaar stimuleert en bevordert.

12.500 euro
27 projectideeën werden de afgelopen maanden ingestuurd, en vrijdag zijn de vier winnaars bekend. Zij krijgen elk 12.500 euro om hun idee verder vorm te geven. Het uiteindelijke doel is dat zoveel mogelijk kinderdagverblijven en basisscholen de initiatieven gaan gebruiken. De winnaars zijn het Limburgs Kwartet, de Limburgse Energizers veur Kids, het liedjesproject Sjpraek Limburgs!, en de lesmethode De Limbox.

Bekijk hier hoe een potje Limburgs Kwartet:

De winnaars
Het Limburgs Kwartet is een kwartetspel met dialectwoorden, waarbij er veel aandacht is voor regionale uitspraakverschillen van bijvoorbeeld het woordje kaas: kies, kjes, kiës, etc.

De Energizers zijn bedoeld om leerlingen tussen de lessen door, vaak tegen het einde van de dag, op te laden door middel van spelletjes en activiteiten (bijvoorbeeld samen bewegen of dansen) die in het dialect gedaan worden.

Jongk gelieërd Good gedoan! is een initiatief van een grote groep Limburgse liedjesschrijvers, onder wie Ivo Rosbeek, Harold K en Linda Koolen, om samen met kinderen dialectliedjes te schrijven en uit te voeren. De liedjes moeten uiteindelijk ook hun weg vinden naar media als YouTube en TikTok.

De Limbox is een lesmethode die leerlingen wijst op het plezier en de kracht van meertaligheid, niet perse alleen Limburgs, maar ook andere 'vreemde' talen.

Vrijdagavond om 19:00 uur is er een speciale AvondGasten: Streektaal over dit onderwerp te zien bij L1.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen