Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Helvert trekt zich terug als lijsttrekkerskandidaat CDA

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 16:14

Martijn van Helvert uit Sittard-Geleen trekt zich terug als lijsttrekkerskandidaat van het CDA. Dat heeft hij laten weten in een brief aan zijn partijgenoten.

Van Helvert meldde zich vorige week als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. De Limburger zou de strijd zijn aangegaan met Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt.

Brief
Van Helvert laat in een brief aan zijn 'CDA-vrienden' weten: "Hoewel ik uit vele regio's van vele leden en niet-leden zeer warme en enthousiaste steunbetuigingen heb ontvangen, constateer ik dat de verkiezing tussen andere kandidaten zal gaan." Van Helvert blijft wel actief in de Tweede Kamer: "Ik zal mij in blijven zetten als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer."

Zijn ambitie om alle regio's in Nederland te verbinden, blijft staan: "Aan die ambitie doe ik niets af en dat zal ik blijven doen", zo schrijft Van Helvert. Tot slot wenst de Limburger zijn medekandidaten succes. Hij noemt De Jonge, Keijzer en Omtzigt 'heel sterke CDA-politici'.

Peilingen
Van Helvert laat in een reactie aan L1Vandaag weten: "Ik moet eerlijk zijn tegen de vrijwilligers die keihard knokken voor mijn stemmen en tegen hen zeggen: 'Jongens en meiden, dit gaat 'm niet worden'." Volgens Van Helvert trekt hij zich niet terug omdat CDA Limburg en diverse Limburgse prominenten hem niet steunen: "Nee, dat is ieders goed recht en dat wist ik deels ook van te voren. Echter zag ik allemaal cijfers voorbij komen van allerlei peilingen van verschillende aard en ik zag nergens een kans dat ik het word. Dan moet je eerlijk zijn en zeggen: 'Dit gaat 'm niet worden'." EenVandaag kwam dinsdag met een peiling onder CDA-kiezers over hun voorkeur voor het lijsttrekkerschap. Van Helvert kreeg in die peiling nul procent van de stemmen.

Van Helvert weet niet of zijn stap om mee te doen in de race om het lijsttrekkerschap te vroeg is geweest: "Ik weet niet of dit te vroeg kwam. Het had ook anders kunnen gaan, maar zo is het niet gegaan. Soms win je verkiezingen en soms verlies je verkiezingen. En dit keer verlies ik."

Prominenten
Maandag deed L1 een belronde langs diverse Limburgse CDA-prominenten. Daaruit bleek dat niemand Van Helvert openlijk steunde. Van Helvert liet toen weten: "Het is niet erg dat niet iedereen mij steunt. Uiteindelijk telt de stem van een prominent even zwaar als ieder ander lid. Zeker ga ik er nog voor."

Lees ook: CDA-prominent: 'Van Helvert maakt geen schijn van kans'

Politiek verslaggever Jean van Hoof over het besluit van Van Helvert:Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen