Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Helvert trekt zich terug als lijsttrekkerskandidaat CDA

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 16:14

Martijn van Helvert uit Sittard-Geleen trekt zich terug als lijsttrekkerskandidaat van het CDA. Dat heeft hij laten weten in een brief aan zijn partijgenoten.

Van Helvert meldde zich vorige week als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. De Limburger zou de strijd zijn aangegaan met Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt.

Brief
Van Helvert laat in een brief aan zijn 'CDA-vrienden' weten: "Hoewel ik uit vele regio's van vele leden en niet-leden zeer warme en enthousiaste steunbetuigingen heb ontvangen, constateer ik dat de verkiezing tussen andere kandidaten zal gaan." Van Helvert blijft wel actief in de Tweede Kamer: "Ik zal mij in blijven zetten als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer."

Zijn ambitie om alle regio's in Nederland te verbinden, blijft staan: "Aan die ambitie doe ik niets af en dat zal ik blijven doen", zo schrijft Van Helvert. Tot slot wenst de Limburger zijn medekandidaten succes. Hij noemt De Jonge, Keijzer en Omtzigt 'heel sterke CDA-politici'.

Peilingen
Van Helvert laat in een reactie aan L1Vandaag weten: "Ik moet eerlijk zijn tegen de vrijwilligers die keihard knokken voor mijn stemmen en tegen hen zeggen: 'Jongens en meiden, dit gaat 'm niet worden'." Volgens Van Helvert trekt hij zich niet terug omdat CDA Limburg en diverse Limburgse prominenten hem niet steunen: "Nee, dat is ieders goed recht en dat wist ik deels ook van te voren. Echter zag ik allemaal cijfers voorbij komen van allerlei peilingen van verschillende aard en ik zag nergens een kans dat ik het word. Dan moet je eerlijk zijn en zeggen: 'Dit gaat 'm niet worden'." EenVandaag kwam dinsdag met een peiling onder CDA-kiezers over hun voorkeur voor het lijsttrekkerschap. Van Helvert kreeg in die peiling nul procent van de stemmen.

Van Helvert weet niet of zijn stap om mee te doen in de race om het lijsttrekkerschap te vroeg is geweest: "Ik weet niet of dit te vroeg kwam. Het had ook anders kunnen gaan, maar zo is het niet gegaan. Soms win je verkiezingen en soms verlies je verkiezingen. En dit keer verlies ik."

Prominenten
Maandag deed L1 een belronde langs diverse Limburgse CDA-prominenten. Daaruit bleek dat niemand Van Helvert openlijk steunde. Van Helvert liet toen weten: "Het is niet erg dat niet iedereen mij steunt. Uiteindelijk telt de stem van een prominent even zwaar als ieder ander lid. Zeker ga ik er nog voor."

Lees ook: CDA-prominent: 'Van Helvert maakt geen schijn van kans'

Politiek verslaggever Jean van Hoof over het besluit van Van Helvert:Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen