Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Helvert stelt Kamervragen na aanhouding YouTubers in VS

Geplaatst opdonderdag 12 september 2019 - 16:10

Het nieuws van de aanhouding van de 20-jarige Ties Granzier uit Linne en zijn 21-jarige kompaan Govert Sweep in Amerika heeft ook Den Haag bereikt.

"Het is heel dom wat ze gedaan hebben, maar ze mogen zeker wel rekenen op steun en bijstand", zegt Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) die Kamervragen heeft gesteld over de arrestatie van de YouTubers.

Lees ook: Limburgse YouTuber opgepakt bij zwaarbeveiligd Area 51

Minister Buitenlandse Zaken
De vloggers werden dinsdag aangehouden omdat ze in verboden gebied liepen van het zwaarbeveiligde Area 51 in Amerika. Van Helvert, afkomstig uit Sittard, wil antwoorden van de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Hij vraagt zich onder andere af of de minister al contact heeft gehad met de jongens of de Amerikaanse autoriteiten.

Consulaire bijstand
"Elke week worden er wel ergens Nederlanders aangehouden", zegt van Helvert. "In sommige gevallen bemoei ik me met de bijstand. In dit geval zijn het twee jonge mannen die worden verdacht van een ernstig feit: het indringen van geheime locatie. Dan is het extra belangrijk dat de consulaire bijstand meekijkt dat het proces goed gaat. Daar moeten we zo snel mogelijk zijn, vandaar dat ik met spoed deze vragen heb ingediend."

De ouders en manager van Granzier reageerden geschokt op het nieuws en hebben nog geen contact gehad met de jongen vanwege het tijdsverschil.

Lees ook: Ouders en manager aangedaan na arrestatie vlogger Ties in VS

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen