Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Helvert: Kamerleden leggen 'handdoekje' in Ridderzaal

Geplaatst opmaandag 17 september 2018 - 20:47

Kamerlid Martijn van Helvert staat te popelen voor Prinsjesdag. Hij verheugt zich onder meer op een Limburgs onderonsje met Dion Graus en de strijd om de allergrootste hoed.

In de Avondshow op L1 Radio laat de CDA-politicus zich bovendien ontvallen dat hij niet zo gecharmeerd is van de zwarte markt-capriolen die een aantal van zijn mede-Kamerleden erop nahouden.

Schokkend
Want, zo zegt Van Helvert, er zijn collega's die hoe dan ook vooraan willen zitten. Gedrag dat doet denken aan het 'handdoekje leggen' bij een resort op vakantie. "Het is echt heel erg, het lijkt soms wel een zwarte markt waar je je plekje moet reserveren. Er zijn Kamerleden die van tevoren hun kaartje op een stoel leggen waarop ze willen gaan zitten. Dat gebeurt echt, ik vond dat heel schokkend. Ik dacht: dat gaan we niet doen."

Achteraan zitten
Sterker nog, als het aan de Nieuwstadtse CDA'er ligt, zit hij juist √°chteraan. En wel met provinciegenoot Dion Graus. "Het is altijd gezellig om naast Dion te zitten, dat is altijd lachen. De voorzitter vindt dat meestal echter niet zo prettig als wij naast elkaar zitten. We zijn nooit netjes op tijd en zitten een beetje achteraan, maar dat is niet erg. We zien dan ook de koning en koningin, da's nog mooier om naar te kijken. En we zijn sneller buiten", zegt Van Helvert met een kwinkslag.

Dierengeluidjes
Dat Graus tijdens de Troonrede stiekem dierengeluidjes zou produceren, ontkent Van Helvert ten stelligste. "Dierengeluidjes maakt Dion niet, want dat zou hij respectloos naar de dieren vinden. Maar aangezien we allebei van Limburgse komaf zijn, is het altijd gezellig."

Beluister op L1.nl het volledige gesprek met Martijn van Helvert

Gerard Jolings
Ook de overdadige hoedjes trekken de aandacht van de politicus. "Het is altijd spannend wie de allergrootste hoed heeft. Je hebt natuurlijk de 'Gerard
Jolings' onder de dames in de Tweede Kamer. Die hebben dit keer waarschijnlijk ook weer een gigantische hoed. Die mevrouw van de Partij voor de Stieren, die heeft ook altijd een grote hoed", refereert Van Helvert naar Partij voor de Dieren-coryfee Marianne Thieme.

Van Helvert neemt zelf zijn dochter mee naar Den Haag. Zij heeft van haar school speciaal voor de gelegenheid vrij gekregen.

Lees ook: Politici Limburgs gemutst tijdens Prinsjesdag

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen