Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Gogh op TEFAF: van 4 pond naar 15 miljoen euro

Geplaatst opwoensdag 4 maart 2020 - 16:35

Een handelaar kocht het in de jaren zestig voor 4 Britse ponden. Nu wordt het schilderij 'Boerin voor een boerderij' van Vincent van Gogh op de TEFAF-beurs in Maastricht aangeboden voor 15 miljoen euro.

Spectaculaire ontdekking
Volgens Emma Ward, directeur van galerie Dickinson uit Londen, was de ontdekking van het doek destijds spectaculair. "In de jaren zestig dook het op bij een inboedelveiling in Engeland. Het werd door een handelaar uit Londen gekocht voor vier Britse ponden. Enkele maanden later zag een Italiaanse journalist het in de etalage liggen en die kocht het voor 45 pond.

Origineel werk
"Hij is er destijds mee naar een curator gegaan, omdat hij vond dat het schilderij wel een beetje in de stijl van Van Gogh was. Het bleek een origineel werk te zijn. Daarna kwam het doek terecht in de collecties van belangrijke Amerikaanse kunstverzamelaars", vertelt Ward.

Boerin
Het gaat om een schilderij in olieverf op canvas uit 1885, waarop een boerderij en een boerin te zien zijn. Vermoedelijk schilderde Van Gogh het in Noord-Brabant.

Meester
Het is niet voor het eerst dat liefhebbers kunnen bieden op een doek van Van Gogh. Galerie Dickinson bracht al zes keer eerder een werk van de Hollandse meester naar TEFAF. In de meeste gevallen werden die ook in Maastricht verkocht.

Edgar Degas
Behalve 'Boerin voor een boerderij' is er nog een werk van Van Gogh dat wordt aangeboden op de kunstbeurs. Dat is een schilderij dat hij in 1886 maakte van wandelende mensen in het Bois de Boulogne. Verder zijn een schilderij van Edgar Degas en een diadeem die op 12 mei 1937 in Londen is gedragen bij de kroning van George VI te koop.

Lees ook: Werken van Van Gogh en Degas te koop op TEFAF

Bezoekers
De beurs opent op 5 en 6 maart voor genodigden. Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart is de TEFAF open voor publiek. De ontwikkelingen door het nieuwe coronavirus worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ook is er continu contact met de autoriteiten. Verder zijn er extra maatregelen getroffen op het gebied van hygiƫne. De beurs trekt jaarlijks rond de 70.000 bezoekers en handelaren uit de hele wereld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen