Oud-politicus Pieter van Geel presenteert dinsdag zijn langverwachte rapport over de toekomst van Maastricht Aachen Airport (MAA). Hij heeft daar een jaar lang aan gewerkt.
Van Geel is door het provinciebestuur gevraagd om als verkenner aan de slag te gaan. Zijn opdracht was om te kijken hoe het vliegveld in Beek duurzaam en toekomstbestendig kan worden met een zo'n breed mogelijk draagvlak.
Lees ook: Oud-staatssecretaris gaat advies opstellen over MAA
Minder overlast
De afgelopen maanden heeft Van Geel het Limburgs Parlement een paar keer bijgepraat over het verloop van zijn onderzoek. Daarbij werd duidelijk dat hij wel inzet op groei van MAA maar tegelijk op minder overlast voor omwonenden. Van Geel vindt daarom het exacte aantal vluchten van minder belang dan het soort (stillere) vliegtuigen waarmee gevlogen wordt en het tijdstip waarop dat gebeurt. Dat wil zeggen minder in de randen van de nacht.
In zijn eindrapport moet blijken hoe dat precies handen en voeten krijgt.
Rondje langs betrokkenen
De ex-staatssecretaris en voormalig fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer heeft voor zijn 'verkenning' gesproken met alle betrokken partijen: de omliggende gemeenten, bedrijven, de toeristische sector, experts, het vliegveld zelf en niet in laatste plaats met omwonenden. Dat zijn zowel voor- als tegenstanders van (groei van) MAA. Hij is met hen ook letterlijk op de fiets ter plaatse gaan kijken. Ook waren er een klankbordgroep en werkgroepen waar diverse partijen in vertegenwoordigd waren.
Lees ook: Fietsen langs voorstanders Maastricht Aachen Airport
Verder liet Van Geel vier rapporten opstellen over een aantal deelaspecten. Zoals over een stiller en schoner MAA, een duurzaam en innovatief vliegveld en de economische betekenis ervan.
Toekomst
Het Limburgs Parlement moet uiteindelijk besluiten of zij wat ziet in de lijn die Van Geel adviseert. Zijn rapport is ook een belangrijke bouwsteen voor de reactie van de provincie op de luchtvaartnota van het kabinet over de toekomst van het vliegverkeer in Nederland tot 2050. MAA vormt daar een onderdeel van.
Kosten-batenanalyse
Ook bij de aanvraag van een nieuwe vergunning voor MAA zal het rapport een grote rol spelen. Die wordt op zijn vroegst in het najaar verwacht. In het kader daarvan laat het provinciebestuur ook nog een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) uitvoeren. Daarbij worden drie toekomstscenario’s bekeken, maar niet een eventuele sluiting van MAA.
Eerder liet de Alliantie tegen Uitbreiding MAA al zo'n MKBA uitvoeren. De belangrijkste conclusie daarvan was dat de welvaart in Limburg gebaat is bij een zo klein mogelijk vliegveld. En dat op termijn sluiting waarschijnlijk het meest profijtelijk is.