Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Geel presenteert rapport over toekomst vliegveld MAA

Geplaatst opdinsdag 26 januari 2021 - 9:43

Oud-politicus Pieter van Geel presenteert dinsdag zijn langverwachte rapport over de toekomst van Maastricht Aachen Airport (MAA). Hij heeft daar een jaar lang aan gewerkt.

Van Geel is door het provinciebestuur gevraagd om als verkenner aan de slag te gaan. Zijn opdracht was om te kijken hoe het vliegveld in Beek duurzaam en toekomstbestendig kan worden met een zo'n breed mogelijk draagvlak.

Lees ook: Oud-staatssecretaris gaat advies opstellen over MAA

Minder overlast
De afgelopen maanden heeft Van Geel het Limburgs Parlement een paar keer bijgepraat over het verloop van zijn onderzoek. Daarbij werd duidelijk dat hij wel inzet op groei van MAA maar tegelijk op minder overlast voor omwonenden. Van Geel vindt daarom het exacte aantal vluchten van minder belang dan het soort (stillere) vliegtuigen waarmee gevlogen wordt en het tijdstip waarop dat gebeurt. Dat wil zeggen minder in de randen van de nacht.

In zijn eindrapport moet blijken hoe dat precies handen en voeten krijgt.

Rondje langs betrokkenen
De ex-staatssecretaris en voormalig fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer heeft voor zijn 'verkenning' gesproken met alle betrokken partijen: de omliggende gemeenten, bedrijven, de toeristische sector, experts, het vliegveld zelf en niet in laatste plaats met omwonenden. Dat zijn zowel voor- als tegenstanders van (groei van) MAA. Hij is met hen ook letterlijk op de fiets ter plaatse gaan kijken. Ook waren er een klankbordgroep en werkgroepen waar diverse partijen in vertegenwoordigd waren.

Lees ook: Fietsen langs voorstanders Maastricht Aachen Airport

Verder liet Van Geel vier rapporten opstellen over een aantal deelaspecten. Zoals over een stiller en schoner MAA, een duurzaam en innovatief vliegveld en de economische betekenis ervan.

Toekomst
Het Limburgs Parlement moet uiteindelijk besluiten of zij wat ziet in de lijn die Van Geel adviseert. Zijn rapport is ook een belangrijke bouwsteen voor de reactie van de provincie op de luchtvaartnota van het kabinet over de toekomst van het vliegverkeer in Nederland tot 2050. MAA vormt daar een onderdeel van.

Kosten-batenanalyse
Ook bij de aanvraag van een nieuwe vergunning voor MAA zal het rapport een grote rol spelen. Die wordt op zijn vroegst in het najaar verwacht. In het kader daarvan laat het provinciebestuur ook nog een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) uitvoeren. Daarbij worden drie toekomstscenario’s bekeken, maar niet een eventuele sluiting van MAA.

Eerder liet de Alliantie tegen Uitbreiding MAA al zo'n MKBA uitvoeren. De belangrijkste conclusie daarvan was dat de welvaart in Limburg gebaat is bij een zo klein mogelijk vliegveld. En dat op termijn sluiting waarschijnlijk het meest profijtelijk is.

Lees ook: 'Kleiner vliegveld Beek heeft veel meer toekomst'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen