Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Dissel tempert verwachtingen voor carnavalsvierders

Geplaatst opdinsdag 29 september 2020 - 14:08

Er moet heel kritisch worden gekeken naar het aanstaande carnavalsseizoen. Zo moet er bepaald worden of het mogelijk is dat door te laten gaan en hoe.

Dat zei RIVM-topman Jaap van Dissel dinsdag in een briefing over de aanpak van het coronavirus in de Tweede Kamer.

Verspreiding
Van Dissel memoreerde eraan dat het virus in maart onder meer het land binnenkwam in mensen die terugkeerden uit Italië en Oostenrijk, en dat tijdens carnaval "veel verder" werd verspreid. Volgens Van Dissel "moeten we heel erg nadenken" of het verstandig is om in begin volgend jaar weer met veel personen bij elkaar te komen.

Een vaccin zal dan waarschijnlijk nog niet breed beschikbaar zijn, benadrukt hij. "Wat je niet wilt, is grote groepen die mengen, dat is zoals ik carnaval ken. Daar staat toch een uitroepteken bij."

Spontane activiteiten
Steeds meer steden en dorpen melden al dat de grote evenementen tijdens carnaval afgelast worden. BCL-voorzitter Jos Hessels vertelde vorige week al dat hij verwacht dat er komend jaar vooral kleine intieme spontane activiteiten tijdens carnaval zullen zijn. "Van carnaval moet je niet ziek worden maar juist beter", zei hij op L1 Radio. "Verenigingen moeten niet gaan kijken wat ze volgens de letter van de wet misschien wel mogen, maar moeten kijken naar wat er verantwoord is."

Lees ook: Carnaval 2021: 'Organiseer niks, maak het spontaan'

Jaartje overslaan
De Duitsers gaan een stuk verder. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt het seizoen 2020/2021 nagenoeg carnavalloos. Dat hebben de belangrijkste carnavalsverenigingen in Keulen, Bonn, Aken en Düsseldorf afgesproken met de deelstaatregering. "Carnaval zoals wij het kennen zal in tijden van de pandemie niet mogelijk zijn," zei Nathanael Liminski van de deelstaatregering. "Voor carnaval wordt geen uitzondering gemaakt."

Lees ook: Duitse buren slaan carnaval een jaartje over

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen