Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Dissel tempert verwachtingen voor carnavalsvierders

Geplaatst opdinsdag 29 september 2020 - 14:08

Er moet heel kritisch worden gekeken naar het aanstaande carnavalsseizoen. Zo moet er bepaald worden of het mogelijk is dat door te laten gaan en hoe.

Dat zei RIVM-topman Jaap van Dissel dinsdag in een briefing over de aanpak van het coronavirus in de Tweede Kamer.

Verspreiding
Van Dissel memoreerde eraan dat het virus in maart onder meer het land binnenkwam in mensen die terugkeerden uit Italië en Oostenrijk, en dat tijdens carnaval "veel verder" werd verspreid. Volgens Van Dissel "moeten we heel erg nadenken" of het verstandig is om in begin volgend jaar weer met veel personen bij elkaar te komen.

Een vaccin zal dan waarschijnlijk nog niet breed beschikbaar zijn, benadrukt hij. "Wat je niet wilt, is grote groepen die mengen, dat is zoals ik carnaval ken. Daar staat toch een uitroepteken bij."

Spontane activiteiten
Steeds meer steden en dorpen melden al dat de grote evenementen tijdens carnaval afgelast worden. BCL-voorzitter Jos Hessels vertelde vorige week al dat hij verwacht dat er komend jaar vooral kleine intieme spontane activiteiten tijdens carnaval zullen zijn. "Van carnaval moet je niet ziek worden maar juist beter", zei hij op L1 Radio. "Verenigingen moeten niet gaan kijken wat ze volgens de letter van de wet misschien wel mogen, maar moeten kijken naar wat er verantwoord is."

Lees ook: Carnaval 2021: 'Organiseer niks, maak het spontaan'

Jaartje overslaan
De Duitsers gaan een stuk verder. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt het seizoen 2020/2021 nagenoeg carnavalloos. Dat hebben de belangrijkste carnavalsverenigingen in Keulen, Bonn, Aken en Düsseldorf afgesproken met de deelstaatregering. "Carnaval zoals wij het kennen zal in tijden van de pandemie niet mogelijk zijn," zei Nathanael Liminski van de deelstaatregering. "Voor carnaval wordt geen uitzondering gemaakt."

Lees ook: Duitse buren slaan carnaval een jaartje over

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen