Overslaan en naar de inhoud gaan

Van deze bijzondere Limburgers namen we afscheid in 2018

Geplaatst opmaandag 31 december 2018 - 11:15

Limburg heeft in 2018 afscheid moeten nemen van 28 bijzondere Limburgers. 1Limburg heeft een overzicht op een rij gezet van deze overledenen dit jaar.

2 januari - Gène Gerards
Voetbalcoach Gène Gerards overleed op 77-jarige leeftijd aan een zeldzame hersenziekte. Daar leed de in Brunssum geboren oefenmeester al langer aan. Hij verruilde Limburg jaren geleden voor de club OFI Kreta waar hij vijftien jaar werkzaam was. Gerards zorgde ervoor dat die bescheiden club kon concurreren met Griekse topclubs. Hij veroverde zelfs een keer de beker. In Limburg was hij als speler actief bij Limburgia en Fortuna '54. Ook was hij een tijdje assistent-trainer bij Roda JC.

8 januari - Eef Kogeldans
Oud-politica Eef Kogeldans overleed op 82-jarige leeftijd in Venlo. De geboren Surinaamse was het eerste allochtone raadslid in de Venlose gemeenteraad. Kogeldans zat als een van de weinige vrouwelijke raadsleden, van 1976 tot 1994 voor de PvdA in de raad. In 2000 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar werk in de gemeenteraad en inzet voor de vrouwen- en migrantenzaak. Kogeldans is de vrouw van oud-VVV-speler Paul Kogeldans en moeder van Ruben, die bij de SLM-vliegramp in 1989 om het leven kwam.

12 januari - Eddy Beugels
Oud-wielrenner Eddy Beugels overleed na een lang ziekbed op 73-jarige leeftijd. De Sittardenaar werd vooral bekend als ploeggenoot van Tourwinnaar Jan Janssen in 1968. Hij was tussen 1967 en 1970 profwielrenner. Na zijn sportcarrière studeerde hij rechten, maar legde hij zich vooral toe op zijn passie: kunst. Hij runde jarenlang een succesvolle galerie in het centrum van Maastricht. Beugels liet zich al jaren niet meer in het openbaar zien.

Eddy Beugels.
Foto: ANP

16 januari - Wiel Vestjens
De Venlose vastelaoveswereld kreeg het afscheid te verwerken van zanger Wiel Vestjens. De Venlonaar werd 81 jaar. Hij was sinds 1969 eerst actief als solozanger en daarna in duo's en in de groep De Kammeraodjes. Vestjens heeft met zes keer de meeste overwinningen van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers op zijn naam staan. Eind november kreeg hij nog de Gouden Narrenkap uitgereikt. "Een grote Jocus-man heeft ons verlaten. Een unieke stem is heengegaan", reageert Roel Versleijen, vorst van Vastelaovesvereniging Jocus in Venlo.

Wiel Vestjens.

12 februari - Martin van der Borgh
Met het overlijden van Martin van der Borgh heeft de wielerwereld afscheid moeten nemen van een oud-wielrenner. De uit Koningsbosch afkomstige Van der Borgh was al enige tijd ziek. Hij verscheen drie keer aan de start van de Tour de France. Maar één keer bereikte hij ook de eindstreep. Tijdens die deelname in 1960 reed hij lange tijd in winnende positie, maar hij werd 100 meter voor de streep de verkeerde kant opgestuurd. Hierdoor liep hij de zege én de gele trui mis. Van Der Brogh woonde in Brunssum. Hij werd 83 jaar.

13 februari - Frans Roemgens
Oud-voetballer Frans Roemgens overleed op 73-jarige leeftijd. Hij speelde onder andere voor Roda JC en Fortuna Sittard. Zijn profcarrière sloot hij af bij Willem II. Waaraan de Kerkradenaar is overleden, is niet bekend.

7 maart - Pierre Knubben
Beppie Kraft heeft een zwaar jaar achter de rug, want zij verloor haar man Pierre Knubben. De echtgenoot van de Maastrichtse zangeres was al een tijdje ziek en hoorde in februari vorig jaar dat hij niet meer beter zou worden. Hij vierde vorig jaar november nog zijn 75ste verjaardag. Ondanks zijn ziekte week hij niet van de zijde van zijn vrouw tijdens optredens.

Foto: Jean-Pierre Geussens

9 maart - Harrie Sevriens
De Heerlense stadsdichter Harrie Sevriens overleed op 61-jarige leeftijd. De Heerlenaar maakte vorig jaar zelf via Facebook bekend dat hij longkanker had. ​Sevriens schreef meer dan honderd dichtbundels met de voor hem kenmerkende korte, spitse aforismen. Daarin had hij zelden meer dan twintig woorden nodig om zijn boodschap van levenslust gecombineerd met cynisme over te brengen. Hij nam kort na het slechte nieuws afscheid van Heerlen en haar inwoners met een avond in het Cultuurhuis.

Harrie Sevriens en het Heerlense Pancratiusplein in 1995
Foto's: Harrie Sevriens (Facebook) en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

5 april - Arthur Spronken
De beeldhouwwereld verloor Arthur Spronken uit Kelmond. De beeldhouwer overleed op 87-jarige leeftijd, nadat zijn gezondheid de afgelopen jaren steeds verder achteruitging. Spronken werd met name bekend om zijn beelden van paarden en mensen die op talloze openbare plekken in Nederland staan. Uniek was zijn vriendschap met toenmalig koning en tegenwoordig prinses Beatrix, die zelf ook beelden maakte. De internationaal bekende Spronken bleef Limburg trouw in zijn zelfgemaakt huis.

1 mei - André Willems
Na een kort ziekbed overleed de Maastrichtse wethouder André Willems. Hij werd 59 jaar. Willems was de afgelopen acht jaar namens de Seniorenpartij wethouder in de hoofdstad. In 2016 legde hij zijn functie al neer vanwege een medische ingreep. Na een behandeltraject keerde hij in de zomer van 2017 weer terug, maar dat was van korte duur. Eind 2017 bleek namelijk dat hij een tumor had.

André Willems.
Foto: Jean-Pierre Geusens

3 mei - Piet Kivit
In Geleen overleed oud-handballer Piet Kivit op 71-jarige leeftijd. Kivit maakte in de jaren zeventig deel uit van het legendarische team van Sittardia met spelers als Guus Cantelberg, Jo Maas, de gebroeders Rietbroek, Ton Reynders en Jo Helwegen. De oud-handballer werd ontdekt door Chief Wauben en was een echte V&L'er. Hij werd verschillede keren landskampioen en werd na zijn spelerscarrière trainer van het damesteam, waarmee hij ook de landstitel pakte.

8 mei - Piet Janssen
Piet Janssen, voormalig wethouder van Tegelen en Venlo, overleed op 79-jarige leeftijd aan een bloedziekte. De Venlonaar was jarenlang VVD-wethouder in Tegelen. Toen die gemeente opging in Venlo was hij één van de twee eerste Tegelse wethouders in de stad. Daarnaast was hij ook een carnavalsprominent. Hij was in 1965 Oeleprins en werd Iëre-Groétvors van d'n Oeles, nadat hij er jaren vorst en voorzitter was geweest.

Piet Janssen.
Foto: Omroep Venlo

26 mei - Ger Houben
Een groot verlies voor het publiek van L1, toen bleek presentator en programmamaker Ger Houben was overleden. De 65-jarige programmamaker uit Arensgenhout was al een tijd ernstig ziek. Luisteraars kenden hem vooral van het populaire radioprogramma Limburgs Land op de zaterdagochtend. "L1 en vele tuinliefhebbers verliezen een vaste waarde aan het begin van hun weekeinde. Direct contact met zijn publiek was voor Ger altijd heel belangrijk", aldus Leo Hauben, hoofdredacteur van L1. Voor zijn vele verdiensten voor de natuur werd Houben benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Ger Houben in de radiostudio tijdens zijn jubileumuitzending.
Foto: L1

27 mei - Jan Kecskemethy
Handbalgoeroe Jan Kecskemethy overleed in Roermond op 85-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van het moderne handbal in Nederland. De Slowaak was zeven jaar bondscoach van de Nederlandse handbalmannen en -vrouwen. Ook pakte hij als trainer van Swift Roermond kampioenschappen en twee keer de beker. Oud-international Petra Jordens herinnert zich de trainer als een temperamentvolle man met veel kennis, die het hier in de beginperiode niet gemakkelijk had.

7 juni - Arie den Hartog
Arie den Hartog, de eerste Nederlander die in 1967 de Amstel Gold Race won, overleed op 77-jarige leeftijd. Vorig jaar werd hij nog getroffen door een hersenbloeding. De oud-wielrenner uit Nieuwstadt was in 1965 de eerste Nederlandse renner die Milaan-San Remo won. Ook reed hij in 1968 in het team van de eerste Nederlandse Tour-winnaar, Jan Janssen. Na zijn carrière begon hij twee rijwielzaken.

Arie den Hartog (l) en Jan Janssen.
Foto: ANP

8 juni - Jo Matti
Jo Matti, oud-burgemeester van Weert, overleed op 92-jarige leeftijd. De in Kerkrade geboren CDA'er was van 1979 tot 1992 burgemeester in de vlaaienstad. Daarna was hij nog twee jaar waarnemend burgemeester in Brunssum. In 1961 werd Matti commissiegriffier in de Tweede Kamer. Dat deed hij tot 1967, waarna hij terugkeerde naar Limburg om aan de slag te gaan als griffier bij de provincie.

11 juni - Hubert Delamboye
Operazanger Hubert Delamboye overleed op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. De tenor uit Margraten heeft in zijn carrière grote podia mogen betreden in onder andere New York, Londen, Wenen, Milaan, Parijs, Tokyo, Salzburg en Amsterdam. Later gaf hij in zijn studio in Margraten zangles aan afgestudeerde vocalisten.

22 juni - Frans Hermans
Roda JC heeft afscheid moeten nemen van bestuurslid Frans Hermans. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Hermans was tientallen jaren bestuurslid bij Stichting Roda JC. Hij is 75 jaar geworden.

13 juli - Wouter van Luijn
Filmmaker Wouter van Luijn werd in Mallorca doodgeslagen. De in Arcen geboren filmmaker werd door vijf jongeren aangevallen en bewusteloos achtergelaten. In kritieke toestand werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar hij overleed. In de filmwereld is hij vooral bekend vanwege zijn montages van onder andere de films Brasserie Valentijn en Aanmodderfakker. Op het Nederlands Film Festival werd Van Luijn geëerd met een Gouden Kalf.

Herdenkingsdienst Wouter van Luijn.
Foto: ANP

30 juli - Timothy Witpeerd
Na een oneerlijke strijd is de 7-jarige Timothy Witpeerd uit Heerlen thuis in zijn vertrouwde omgeving overleden. Hij had een tumor op zijn hersenstam. De jongen onderging daarvoor een speciale chemokuur in Mexico. Dat kon dankzij een inzamelingsactie. In september 2017 werd de kwaadaardige tumor ontdekt. Alle behandelingen hebben hem niet beter kunnen maken.

Timothy Witpeerd en zijn ouders.
Foto: L1 / Julian Buijzen

27 september - Frans Schobbe
MVV kreeg een groot verdriet te verwerken: hun icoon Frans Schobbe overleed op 81-jarige leeftijd. De rasechte MVV'er, ook wel 'Mister MVV' genoemd, werd geroemd vanwege zijn verdiensten voor de club. Zo was hij meer dan dertig jaar eerst elftalleider. Zelf heeft in het tweede en derde elftal van MVV gespeeld. Hij was erelid en bijna 70 jaar lid van de club. Met vogels wist hij zich ook in de kijker te spelen. Zijn oranje kanarie werd wereldkampioen in Portugal.

Frans Schobbe.
Foto: Jack Kochanowski/MVV

4 oktober - Frans Willekens
Oud-wethouder Frans Willekens uit Ospel overleed op 89-jarige leeftijd. Hij tussen 1970 en 1990 raadslid voor de Lijst Ospel en daarna voor het CDA. De laatste vier jaar van die periode was hij wethouder en loco-burgemeester. Ook zat hij nog een tijd in de Provinciale Staten.

7 oktober - Willem Dierks
Plotseling stierf PVV-Statenlid Willem Dierks uit Sittard op 68-jarige leeftijd. Hij zat in totaal ruim zes jaar in het Limburgs Parlement. Die periode was hij lid van de statencommissie Cultuur, Welzijn en Leefbaarheid. PVV-fractievoorzitter Robert Housmans noemde het plotselinge overlijden van Dierks 'onvoorstelbaar, irreëel, veel te vroeg maar vooral onverdiend'. "Hij was een man met een groot sociaal hart die voor en achter de schermen actief was", aldus Housmans. Partijleider Geert Wilders liet weten dat de PVV 'verslagen en verdrietig' is door het verlies.

Willem Dierks.

1 november - Hub Alken
Karate-icoon Hub Alken uit Geleen overleed op 75-jarig leeftijd. Hij wordt gezien als de grondlegger van het karate in Limburg. Alken maakte nationaal en internationaal naam met het organiseren van open wedstrijden voor alle vechtstijlen. Ook maakte hij veel kampioenen. Eén van zijn belangrijkste uitgangspunten was 'Vecht nooit buiten de sportschool, een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht'.

13 november - Gérard Mertens
Op 100-jarige leeftijd is Gérard Mertens, oud-senator en oud-voorman van de LLTB overleden. De uit Blerick afkomstige boerenleider overleed na een kort ziektebed in het bijzijn van familie. Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke Nederlandse politici en boerenleiders van de vorige eeuw. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd.

Gérard Mertens.
Foto: LLTB

30 november - Pierre Cnoops
Geheel onverwachts moest Limburg afscheid nemen buuttereedner Pierre Cnoops. De 80-jarige voormalige postbode uit Brachterbeek maakte enkele weken voor zijn dood nog bekend dat hij zou stoppen met optreden. Cnoops was in 1962 de eerste winnaar van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen van de LVKA. Daardoor werd hij landelijk bekend, toen hij mocht verschijnen in de shows van Willem Duys en Mies Bouwman. De koning van de buut kreeg diverse hoge carnavalsonderscheidingen uit binnen- en buitenland. Ook werd hij benoemd tot ereburger van Maasbracht, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Limburger van Verdienste.

Pierre Cnoops.
Foto: Jean-Pierre Geussens

25 december - Jan Hendriks
Jan Hendriks, de tekstschrijver van muziekgroep Carboon, overleed in de nacht van kerstavond op Eerste Kerstdag op 81-jarige leeftijd. Hij kampte met gezondheidsproblemen. Hendriks schreef teksten over het mijnwerkersbestaan. Zijn inspiratiebron waren de verhalen van zijn ooms die in de mijnen werkten. Vorig jaar mei ontving Hendriks een lintje, omdat hij 'het mijnverleden van Zuid-Limburg op onnavolgbare wijze uit de vergetelheid heeft gehouden en een stem heeft gegeven aan de mijnwerkers'.

Jan Hendriks van Carboon
Jan Hendriks.

28 december - René Daniels
Tafeltennis-coryfee René Daniels overleed op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. De voormalige teammanager van Tafeltennisvereniging Heerlen boekte onder zijn leiding met het damesteam grote Europese successen. "Hij laat een leegte achter, maar heeft wel flink fundament opgebouwd waar alle tafeltennisliefhebbers op verder kunnen en moeten", laat de Heerlense tafeltennisvereniging bedroefd weten.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen