Overslaan en naar de inhoud gaan

Van der Broeck: laat boeren nieuwe natuur beheren

Geplaatst opdonderdag 22 september 2016 - 12:25

CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck wil af van de vanzelfsprekendheid dat nieuwe natuur wordt beheerd door instanties als Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en Natuurmonumenten.

De 2400 hectare nieuwe natuur die de komende jaren wordt gerealiseerd, wil hij dan ook grotendeels laten beheren door agrariërs.

Grondeigenaren
Die zijn in 9 van de 10 gevallen ook de eigenaar van de grond. De agrariërs krijgen daar ook voor betaald. De gedeputeerde zegt te reageren op signalen uit de samenleving. Hij wil met de boeren in gesprek over welke natuur het beste past bij hun bedrijfsvoering.

Inkomensverlies
Voor terrein beherende instanties betekent de nieuwe aanpak wel potentieel inkomensverlies. Want nu besteden zij natuurbeheer ook geregeld uit aan agrariërs. Maar die betalen dan wel een pachtvergoeding.

Simpeler
Van der Broeck vindt het dan ook veel simpeler om rechtstreeks afspraken te maken met de boeren. Bovendien blijft een agrariër eigenaar van zijn grond. "Want als hij iets vervelend vindt, is het wel grond afstaan", aldus de gedeputeerde.

Nieuwe aanpak
Hij vindt dat met de nieuwe aanpak het mes aan meerdere kanten snijdt "omdat ze goed is voor de agräriër, de natuur en daarmee voor de samenleving." Volgens hem zijn de 2400 hectare nieuwe natuur wel maar een paar procent van alle natuur in Limburg.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Gratis appels plukken in nieuwe voedselbossen
Overspoelde straten door wolkbreuk in Weert
Waterschap Limburg rekent op miljoenen voor wateroverlast
Stresstest voor waterafvoer Limburgse beken
'Jager wilde zwijnen zat fout'
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen