Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Bo Saris tot Johnny Hoes: Limburg in 50 jaar Top 40

Geplaatst opdonderdag 1 januari 2015 - 13:14

Bo Saris uit Venlo was voorlopig de laatste, Johnny Hoes uit Weert de eerste.

In de Top 40, de hitlijst die vrijdag precies 50 jaar bestaat, hebben veel verschillende Limburgse artiesten gebivakkeerd.

Dikke maand
Nadat Veronica-discjockey Joost den Draaijer de Top 40 op 2 januari 1965 had geïntroduceerd, duurde het een dikke maand voordat de eerste Limburgse plaat in de lijst binnenkwam.

Die was van het duo Johnny & Mary, oftewel Johnny Hoes en Mary Servaes, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam. Beiden geen geboren Limburgers, maar al sinds de oorlog in deze provincie wonend. Hun single De voddenraper van Parijs hield het maar één week uit in de Top 40.

De eerste Limburgse Top 40-hit: Johnny & Mary met De voddenraper van Parijs (1965).

Platenbaas
Ook de volgende twee Limburgse produkties waren van de geboren Rotterdammer Johnny Hoes, zanger, liedjesschrijver, producer en platenbaas in Weert: Dat is 't einde en de Feyenoord polonaise.

In 1966 haalden Sittardenaar Toon Hermans en de Maastrichtse trompettist Willy Schobben de Top 40. Johnny Hoes en de Zangeres Zonder Naam lukte dat opnieuw.

The Skope uit Valkenburg: de eerst Limburgse popband in de Top 40 (1967).

The Skope
Het zou nog tot begin 1967 duren voordat de eerste popband uit Limburg de hitparade haalde. Dat was The Skope uit Valkenburg met Be mine again.

Successen
De jaren daarna boekten uiteenlopende Limburgse artiesten grote of kleinere successen in de Top 40. Heintje uit Kerkrade, The Walkers uit Maastricht, The Classics uit Stramproy, Highlight uit Obbicht, Theo Diepenbrock uit Mook, Martin Wulms uit Roermond.

Pussycat uit Brunssum, Rowwen Hèze uit America, Stevie Ann uit Roggel, de Janse Bagge Bend uit Susteren, Michelle uit Venray, André Rieu uit Maastricht, Partner uit o.m. Maastricht, Volumia! uit Heerlen, en nog een paar handenvol.

De Zuid-Limburgse band Partner met Kayuta Hill (1978).

Bo Saris
De voorlopig laatste was Bo Saris (alias Boris) uit Venlo. Hij stond eind 2013 in de Top 40 met The addict. Het hele jaar 2014 lukte het geen enkele Limburger de Top 40 te bereiken.

YouTube/Bo Saris

Nummer 1
De felbegeerde plek op nummer 1 was maar voor weinig Limburgse artiesten weggelegd. Heintje en Pussycat lukte het twee keer. Toon Hermans, Benny Neyman, Treble en Boris één keer.

Grootste hit
Er bestaat een lijst met de grootste Top 40-hits. De hoogst genoteerde Limburger daarin is André Rieu. Zijn Second waltz staat op plaats 42 (van de in totaal 13.382 nummers in 50 jaar Top 40). Iets lager, op 46, staat Heintje met Ich bau' dir ein Schloss. Derde, op plek 370, zijn De Nachraove met Sjeng aon de geng.

De Top 40 wordt nog altijd elke week uitgezonden op Radio 538.

De grootste Top 40-hit van Limburgse bodem: André Rieu met The second waltz (1994).

Lees ook:
- De 15 grootste Limburgse hits in vijftig jaar Top 40
- De Limburgse nummer 1-hits

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

'Johnny Hoes was belangrijk voor Limburgse muziekwereld'
Video: Anneke Grönloh zingt laatste keer Brandend Zand
Viering 100e geboortedag Johnny Hoes met Guido's Orchestra
bo saris Boris
Bo Saris wint Soul & Jazz Award
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen