Overslaan en naar de inhoud gaan

Van As blikt terug op Roda-seizoen: 'Ging weer over voetbal'

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 6:45

Bij vlagen aantrekkelijk voetbal, een achtste plaats op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie (KKD) en N.E.C. als eindstation in de play-offs; het is een beknopte samenvatting van het seizoen van Roda JC Kerkrade.

De eindverantwoordelijke voor het technisch beleid van de club, Jeffrey van As, vindt dat Roda een 'prima' jaar achter de rug heeft. In een uitgebreid interview laat hij zijn licht schijnen op het afgelopen seizoen:

L1

'Alles aan gedaan'
Roda begon het seizoen met enkele ruime overwinningen, kwam daarna in een dipje terecht, maar na de winterstop ging het zowel qua uitslagen als spelpeil bergopwaarts bij de Kerkradenaren. De topclubs in de KKD werd het vuur aan de schenen gelegd en in de play-offs werd zelfs De Graafschap opgerold (2-3), maar in de halve finale van die play-offs bleek N.E.C. met 3-0 te sterk. "We hebben er alles aan gedaan", zegt Van As over de seizoenontknoping. "We hebben in de voorbereiding niets laten liggen en hebben de ploeg geprepareerd. Daar kunnen we ons niets kwalijk nemen."

Lees ook: 'Zelfs in Maastricht zijn mensen positief over Roda JC'

Risico
Van As wil nog één keer benadrukken dat Roda, dat een jaar geleden nog zeventiende in de Keuken Kampioen Divisie stond, van ver komt. "In de zomer heeft ondernemersgroep Phoenix de club gelukkig overeind gehouden en op 1 juli begonnen we met acht of negen contractspelers en veel spelers van Jong Roda", vertelt Van As, die samen met de aangetrokken coach Jurgen Streppel en zijn staf wel wist in welke richting Roda moest gaan. "We hebben van tevoren gezegd: het moet leuk worden voor de mensen op de tribune, aanvallend voetbal met veel risico."

Hoogte- en dieptepunten
Die spelopvatting liep vanzelfsprekend niet altijd goed af. "Soms win je met mooie uitslagen, soms loop je dan tegen een zeperd op. Maar we zijn steeds sterker geworden, omdat het steeds meer ons elftal werd, vind ik", zegt Van As over de visie van de staf en hijzelf. "Het is echt leuk voetbal om naar te kijken. Denk aan de 3-4 bij Volendam, de uitwedstrijd tegen Excelsior en de thuisduels tegen Cambuur en NAC." De meest tegenvallende wedstrijd was de 7-0 oorwassing in Den Bosch. "In alle statistieken waren we beter, alleen niet in het maken van doelpunten. Het was een heel slordige en gekke wedstrijd."

Lees ook: Roda JC: Bakker wacht, Roulaux vertrekt, Jensen blijft

'Het ging weer over voetbal'
Het positieve gevoel overheerst bij Van As. "Als je zó laat bij elkaar komt, dan is het heel knap dat je in de play-offs weet te stunten en eindigt in de halve finale." Maar hij wijst op nog een andere positieve ontwikkeling bij de club. "Het ging bij Roda weer over voetbal. Over winnen en verliezen. En niet over allerlei randzaken." Daarmee refereert hij aan de regelmatige onzekerheid over het voortbestaan van de club in de afgelopen jaren én zaken als het grote aantal trainerswissels en de kwestie De la Vega.

Doorbouwen
De technische leiding van Roda is ervan overtuigd dat, ondanks dat het budget niet zal groeien, doorgebouwd kan worden richting een serieuze gooi naar de Eredivisie. "We hebben twaalf doorlopende contracten, dus er moeten tien tot twaalf spelers bij. Maar we zijn verder dan vorig jaar. De spelers die er zijn kennen Jurgen en mij, ze weten hoe de club in elkaar steekt en kennen de spelopvatting en manier van trainen. Dat streepje hebben we voor. We moeten nu op creatieve wijze de ploeg net zo sterk maken."

Lees ook: Interessant openingsweekend voor Limburgse voetbalclubs

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen