Overslaan en naar de inhoud gaan

Van bakkerij tot stamcafé: Venlonaar bouwt het precies na

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 17:58

Tot in het kleinste detail is de kroeg nagebouwd. Zelfs een piepklein sigaretje ligt smeulend in een ieniemienie asbakje. Ron Gribling uit Venlo heeft zijn favoriete café op schaal nagemaakt. De eigenaar van de kroeg weet niet wat hij ziet.

Kroegbaas Piet Dings heeft het diorama een ere-plek gegeven achter het raam van zijn café Tante Bet.

"Om de haverklap blijven voorbijgangers staan om er naar te kijken. Je kunt er naar blijven kijken. Steeds opnieuw ontdek je weer wat. Ron heeft dit ongelooflijk mooi gedaan."

Kinderklei
Ron Gribling is bijna klaar met zijn nieuwste creatie. Het is een bakkerij. Stokbroodjes staan in een mandje en er liggen zelfs minuscule taartpuntjes in de toonbank. Ook is er verlichting in de 'winkel' en in de oude oven liggen twee broden te bakken. "Gemaakt van kinderklei. Heel eenvoudig."

Vissen
"Je zult maar geen hobby hebben in deze tijd." Ron kan het zich niet voorstellen. Vissen doet hij ook en zingen. Repetities zijn er voorlopig niet voor de bariton van het koor. Zo blijft er tijd genoeg over om in zijn knutselhoek in de garage aan de miniaturen te werken. "Aan het café heb ik iedere dag vier uur gewerkt en dat twaalf weken lang."

Hagenees
Ron Gribling is geboren in Den Haag. Als tiener kwam hij naar Limburg. In Wellerlooi volgde hij een vakopleiding. Later verhuisden zijn ouders ook naar het zuiden. De inmiddels gepensioneerde Ron heeft zich het dialect machtig gemaakt. Hij had geen keus. Zijn vrouw El weigerde om 'Hollands' met hem te praten.

Voeten
"Volgend jaar zijn we vijftig jaar getrouwd. Eén van de geheimen van ons huwelijk is dat ik mij uren terug kan trekken om te hobbyen. Mijn vrouw vindt het helemaal niet erg dat ik haar niet constant voor de voeten loop."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen