Overslaan en naar de inhoud gaan

Van bakkerij tot stamcafé: Venlonaar bouwt het precies na

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2021 - 17:58

Tot in het kleinste detail is de kroeg nagebouwd. Zelfs een piepklein sigaretje ligt smeulend in een ieniemienie asbakje. Ron Gribling uit Venlo heeft zijn favoriete café op schaal nagemaakt. De eigenaar van de kroeg weet niet wat hij ziet.

Kroegbaas Piet Dings heeft het diorama een ere-plek gegeven achter het raam van zijn café Tante Bet.

"Om de haverklap blijven voorbijgangers staan om er naar te kijken. Je kunt er naar blijven kijken. Steeds opnieuw ontdek je weer wat. Ron heeft dit ongelooflijk mooi gedaan."

Kinderklei
Ron Gribling is bijna klaar met zijn nieuwste creatie. Het is een bakkerij. Stokbroodjes staan in een mandje en er liggen zelfs minuscule taartpuntjes in de toonbank. Ook is er verlichting in de 'winkel' en in de oude oven liggen twee broden te bakken. "Gemaakt van kinderklei. Heel eenvoudig."

Vissen
"Je zult maar geen hobby hebben in deze tijd." Ron kan het zich niet voorstellen. Vissen doet hij ook en zingen. Repetities zijn er voorlopig niet voor de bariton van het koor. Zo blijft er tijd genoeg over om in zijn knutselhoek in de garage aan de miniaturen te werken. "Aan het café heb ik iedere dag vier uur gewerkt en dat twaalf weken lang."

Hagenees
Ron Gribling is geboren in Den Haag. Als tiener kwam hij naar Limburg. In Wellerlooi volgde hij een vakopleiding. Later verhuisden zijn ouders ook naar het zuiden. De inmiddels gepensioneerde Ron heeft zich het dialect machtig gemaakt. Hij had geen keus. Zijn vrouw El weigerde om 'Hollands' met hem te praten.

Voeten
"Volgend jaar zijn we vijftig jaar getrouwd. Eén van de geheimen van ons huwelijk is dat ik mij uren terug kan trekken om te hobbyen. Mijn vrouw vindt het helemaal niet erg dat ik haar niet constant voor de voeten loop."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen