Overslaan en naar de inhoud gaan

Valsspelerij bij deelnemer concertconcours LBM?

Geplaatst opwoensdag 2 november 2016 - 18:01

De gemoederen lopen hoog op in de wereld van de blaasmuziek.

Afgelopen weekend promoveerde Harmonie Sint Caecilia uit Echt op het Concertconcours van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, maar de Echter trompettisten hadden daarbij wel de beschikking over een stemkastje. Dat apparaatje op de beker van een trompet geeft aan of er wel een zuivere toon uit het instrument komt. De meningen over het gebruik van zulke kastjes zijn verdeeld.

Regels
Of hier sprake is van valsspelerij of stemfraude moet nog blijken. In de regels van de Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen staat nog niks over zulke technische hulpmiddelen.

Lees ook: Opvallend hoge scores op LBM Concertconcoursen

Reportage uit het L1 nieuws.

Storm in glas water
Dirigent Jos Simons van St. Caecilia Echt noemt de ophef rondom de stemkastjes overdreven. Dat zei hij in het L1-programma AvondGasten. "Ik vind het een beetje een storm in een glas water en dat is jammer, het is voor het orkest alleen maar een positief hulpmiddel", zegt dirigent Simons. Volgens hem hebben de muzikanten besloten de kastjes te gebruiken.

"Ze zijn zelf op zoek gegaan naar die apparaatjes, van mij uit was er geen verplichting." Voordeel is dat ze volgens hem beter spelen. "Wat blijkt nu: in de akkoorden spelen ze veel soepeler naar elkaar toe. Dus voor het orkest én voor de beheersing van het instrument is het beter."

Discussie in het programma AvondGasten

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Noël Lebens nieuwe voorzitter LBM
Harmonie De Vriendenkrans wint LBM-concours
Mooie score Eendracht Baarlo op Concertconcoursen 2018
Raymond Knops vertrekt als voorzitter Limburgse muziekbond
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen