Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburgse museumdirecteur vindt geroofde kunst terug

Geplaatst opzaterdag 4 februari 2017 - 13:23

Na meer dan 70 jaar is één van de uit het Akense Suermondt-Ludwig-Museum gestolen schilderijen teruggevonden.

De uit Valkenburg afkomstige museumdirecteur Peter van den Brink probeert te achterhalen wat er met de werken is gebeurd die in de oorlog werden gestolen uit het museum. Ruim een derde van de schilderijen bleek na het einde van de Tweede Wereldoorlog verdwenen.

Canada
Van den Brink heeft in New York een van de schilderijen teruggevonden. Het 17e eeuwse schilderij van Balthasar van der Ast belandde na de oorlog in handen van de Duitse Alice Tittel. Zij emigreerde in 1951 van Berlijn naar Canada. Ze had twaalf schilderijen bij zich. Elf daarvan meldde ze aan bij de douane. Het laatste schilderij smokkelde ze ongezien het land binnen, zonder het bij de douane te declareren.

New York-Wassenaar-New York
In 1954 verkocht ze het aan een kunsthandelaar in New York. Via-via kwam het weer in Europa terecht en wel in Wassenaar, in de collectie van Unilever-topman Sydney van den Bergh. Die verkocht het in 1972, via een Haagse kunsthandelaar, aan een verzamelaar in New York. En daar hangt het nog steeds.

Vindersloon
Het museum wil het kunstwerk graag terug hebben, maar mag het van de Duitse wet niet kopen omdat het gaat om gestolen kunst. Het museum mag wel een vindersloon uitloven van 10 procent van de geschatte waarde.

Waarde
Het schilderij is volgens Peter van den Brink tussen de twee en vier miljoen euro waard. Het vindersloon zou dan uitkomen tussen de twee en vier ton. Dat bedrag heeft het Suermondt-Ludwig-Museum inmiddels bij elkaar verzameld. Het museum verwacht op korte termijn een overeenkomst te kunnen bereiken met de eigenaresse. Omdat zij het schilderij niet officieel kan verkopen zou zij wel geïnteresseerd zijn in deze deal. Het schilderij zou dan waarschijnlijk nog voor de zomer terug kunnen keren naar Aken.

Schilderij van Balthasar van der Ast.
Foto: L1

Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Groot werk Maastrichtse schilder gestolen uit Kurhaus
Video: twee nieuwe muurschilderingen in Valkenburg
Criminelen slaan toe in Aken: 10 ton metaal gestolen
Opknapbeurt Dom van Aken na 30 jaar klaar
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen