Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Valkenburgse museumdirecteur vindt geroofde kunst terug

Geplaatst opzaterdag 4 februari 2017 - 13:23

Na meer dan 70 jaar is één van de uit het Akense Suermondt-Ludwig-Museum gestolen schilderijen teruggevonden.

De uit Valkenburg afkomstige museumdirecteur Peter van den Brink probeert te achterhalen wat er met de werken is gebeurd die in de oorlog werden gestolen uit het museum. Ruim een derde van de schilderijen bleek na het einde van de Tweede Wereldoorlog verdwenen.

Canada
Van den Brink heeft in New York een van de schilderijen teruggevonden. Het 17e eeuwse schilderij van Balthasar van der Ast belandde na de oorlog in handen van de Duitse Alice Tittel. Zij emigreerde in 1951 van Berlijn naar Canada. Ze had twaalf schilderijen bij zich. Elf daarvan meldde ze aan bij de douane. Het laatste schilderij smokkelde ze ongezien het land binnen, zonder het bij de douane te declareren.

New York-Wassenaar-New York
In 1954 verkocht ze het aan een kunsthandelaar in New York. Via-via kwam het weer in Europa terecht en wel in Wassenaar, in de collectie van Unilever-topman Sydney van den Bergh. Die verkocht het in 1972, via een Haagse kunsthandelaar, aan een verzamelaar in New York. En daar hangt het nog steeds.

Vindersloon
Het museum wil het kunstwerk graag terug hebben, maar mag het van de Duitse wet niet kopen omdat het gaat om gestolen kunst. Het museum mag wel een vindersloon uitloven van 10 procent van de geschatte waarde.

Waarde
Het schilderij is volgens Peter van den Brink tussen de twee en vier miljoen euro waard. Het vindersloon zou dan uitkomen tussen de twee en vier ton. Dat bedrag heeft het Suermondt-Ludwig-Museum inmiddels bij elkaar verzameld. Het museum verwacht op korte termijn een overeenkomst te kunnen bereiken met de eigenaresse. Omdat zij het schilderij niet officieel kan verkopen zou zij wel geïnteresseerd zijn in deze deal. Het schilderij zou dan waarschijnlijk nog voor de zomer terug kunnen keren naar Aken.

Schilderij van Balthasar van der Ast.
Foto: L1

Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Groot werk Maastrichtse schilder gestolen uit Kurhaus
Video: twee nieuwe muurschilderingen in Valkenburg
Criminelen slaan toe in Aken: 10 ton metaal gestolen
Opknapbeurt Dom van Aken na 30 jaar klaar
Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen