Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Valkenburgse museumdirecteur vindt geroofde kunst terug

Geplaatst opzaterdag 4 februari 2017 - 13:23

Na meer dan 70 jaar is één van de uit het Akense Suermondt-Ludwig-Museum gestolen schilderijen teruggevonden.

De uit Valkenburg afkomstige museumdirecteur Peter van den Brink probeert te achterhalen wat er met de werken is gebeurd die in de oorlog werden gestolen uit het museum. Ruim een derde van de schilderijen bleek na het einde van de Tweede Wereldoorlog verdwenen.

Canada
Van den Brink heeft in New York een van de schilderijen teruggevonden. Het 17e eeuwse schilderij van Balthasar van der Ast belandde na de oorlog in handen van de Duitse Alice Tittel. Zij emigreerde in 1951 van Berlijn naar Canada. Ze had twaalf schilderijen bij zich. Elf daarvan meldde ze aan bij de douane. Het laatste schilderij smokkelde ze ongezien het land binnen, zonder het bij de douane te declareren.

New York-Wassenaar-New York
In 1954 verkocht ze het aan een kunsthandelaar in New York. Via-via kwam het weer in Europa terecht en wel in Wassenaar, in de collectie van Unilever-topman Sydney van den Bergh. Die verkocht het in 1972, via een Haagse kunsthandelaar, aan een verzamelaar in New York. En daar hangt het nog steeds.

Vindersloon
Het museum wil het kunstwerk graag terug hebben, maar mag het van de Duitse wet niet kopen omdat het gaat om gestolen kunst. Het museum mag wel een vindersloon uitloven van 10 procent van de geschatte waarde.

Waarde
Het schilderij is volgens Peter van den Brink tussen de twee en vier miljoen euro waard. Het vindersloon zou dan uitkomen tussen de twee en vier ton. Dat bedrag heeft het Suermondt-Ludwig-Museum inmiddels bij elkaar verzameld. Het museum verwacht op korte termijn een overeenkomst te kunnen bereiken met de eigenaresse. Omdat zij het schilderij niet officieel kan verkopen zou zij wel geïnteresseerd zijn in deze deal. Het schilderij zou dan waarschijnlijk nog voor de zomer terug kunnen keren naar Aken.

Schilderij van Balthasar van der Ast.
Foto: L1

Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Groot werk Maastrichtse schilder gestolen uit Kurhaus
Video: twee nieuwe muurschilderingen in Valkenburg
Criminelen slaan toe in Aken: 10 ton metaal gestolen
Opknapbeurt Dom van Aken na 30 jaar klaar
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen