Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburgse horeca luidt noodklok: 'Moet niet langer duren'

Geplaatst opzondag 19 april 2020 - 18:03

Valkenburg heeft het zwaar te verduren. Ondernemers in het Geulstadje zijn grotendeels afhankelijk van het toerisme, waardoor miljoenen euro's verlies en tientallen faillissementen dreigen.

De horeca vindt het nu wel lang genoeg duren en eist van de overheid dat er rekening met hen wordt gehouden. "Er is steun, maar die is lang niet toereikend. Zeker als dit nog maanden gaat duren is dit het einde voor veel bedrijven," zeggen ondernemers tegen L1.

Zweedse aanpak: horeca open
Horeca-man Charles Otten is inmiddels gepensioneerd, maar vreest dat vooral startende ondernemers het niet gaan redden. "De mensen die nu de beslissingen nemen, hebben er zelf geen pijn van want zij leveren niks in. En met economie hebben ze ook niks, de horeca wordt aan zijn lot overgelaten", is de glasheldere mening van Otten.

De ondernemer begrijpt dat gezondheid op dit moment voorop staat, maar wijst naar de Zweedse aanpak. Daar zijn caf├ęs en restaurants gewoon open en blijven ouderen en zwakkeren gewoon binnen.

Video: L1

Gemeente
De ondernemers willen dus zo snel mogelijk weer open en vinden dat de gemeente te weinig doet. Valkenburg besloot wel het innen van alle belastingen die met toerisme te maken hebben voorlopig op te schorten. Maar dat gaat de ondernemers niet ver genoeg. "We moeten dus straks toch terrasbelasting betalen terwijl er maandenlang geen terras heeft gestaan, dan kom je niet op voor je ondernemers," klinkt het in de Grotestraat Centrum, die er verlaten bij ligt. Hier en daar een klussende ondernemer, maar alle tafels en stoelen zijn opgeborgen.

Miljoenentekort voor gemeente
Ook voor de gemeente dreigt dit jaar een miljoenentekort. Valkenburg heeft een begroting van 50 miljoen euro. Een groot deel daarvan bestaat uit parkeergelden (2,5 miljoen) en toerismebelasting (2,1 miljoen). Het is duidelijk dat de gemeente die bedragen dit jaar nooit gaat halen. Daarnaast zijn de uitgaven groter, omdat meer mensen werkloos worden.

Wethouder Claudia Bisschops wil niet op de zaken vooruit lopen, maar erkent wel dat het financieel een zwaar jaar wordt. Ze vreest vooral de gevolgen voor de horeca, maar zegt ook dat er nu eenmaal richtlijnen zijn, waar iedereen zich aan moet houden.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen