Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburg ziet opening winkels en horeca als demonstratie

Geplaatst opwoensdag 12 januari 2022 - 21:01

Valkenburg aan de Geul gaat niet ingrijpen als horeca, winkels en attracties vrijdag in de gemeente opengaan ondanks de geldende lockdown.

Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat het namelijk om een demonstratie die is aangemeld door Bedrijven Investeringszone (BIZ).

Veilig protest
Peggy Michiels is city coach van BIZ. Volgens haar is bewust voor een demonstratie op vrijdag gekozen. "Dan moet namelijk nog een persconferentie volgen. We hopen met ons protest het kabinet alsnog te overtuigen om te versoepelen. Daarbij komt dat het vrijdags doorgaans minder druk is dan op zaterdag en het protest veiliger verloopt. Het is niet zo dat we het coronavirus niet erkennen. Spreiding van de bezoekers vinden we belangrijk."

Legitiem protest
Burgemeester Daan Prevoo beschouwt het protest van de ondernemers aangesloten bij BIZ als een legitieme actie. Demonstreren is een grondrecht en dus gaat de gemeente niet ingrijpen om dat in de kiem te smoren, zo stelt Prevoo. Winkels en horeca mogen tussen 10:00 en 16:00 uur openen zonder dat ze hoeven vrezen voor boetes of waarschuwingen.

Klant is 'sympathisant'
Wie als klant de winkels binnengaat, wordt door Prevoo gezien als sympathisant, mensen die hun solidariteit komen betuigen met de demonstranten. Zolang onder nemers en klanten zich houden aan de coronamaatregelen is het in orde, aldus de gemeente. Richtlijnen zoals de anderhalve meter afstand tussen bezoekers en het dragen van mondkapjes blijven van kracht.

Mentale kwestie
Michiels: "De nood is hoog in Valkenburg. We zijn getroffen door het hoogwater. Veel inwoners, ook ondernemers, zitten te wachten op een schadevergoeding. Het is niet alleen een financieel probleem, ook mentaal vreet het je op. Ondernemers hebben hard gewerkt om hun zaak weer snel open te krijgen en dan komt er een nieuwe lockdown overheen."

'Gestrekt been'
Prevoo heeft vooraf aan zijn beslissing overleg gehad met de politie over de demonstratie. Hij is niet de enige burgemeester in Limburg die de actie van de lokale ondernemers gedoogt of toestaat. Eerder kondigde de burgemeester van Heerlen, Roel Wever, aan dat hij er niet 'met gestrekt been in zou vliegen' als uit protest de deuren opengaan van winkels en horeca.

Lees ook: Roel Wever: 'Heerlen gaat niet met harde hand handhaven'

Valkenburg aan de Geul is tot dusver de enige gemeente waar op vrijdag wordt geprotesteerd tegen de lockdown. Op vrijdagavond geeft het kabinet Rutte tijdens een persconferentie te kennen, welke coronamaatregelen het voor komende weken gaat nemen. Onder meer in Heerlen, Roermond en Geleen wachten ze eerst af en gaan op zaterdag winkels en horeca (deels) open.

Donderdag komen de burgemeesters van de Veiligheidsregio Limburg-Noord bijeen om hun standpunt te bepalen over eventuele acties in hun gemeenten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen