Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburg zet in op architect Pierre Cuypers

Geplaatst opzaterdag 7 mei 2022 - 10:30

Architect Pierre Cuypers is vooral bekend van de gebouwen die hij ontwierp in zijn geboorteplaats Roermond en in Amsterdam, zoals het Centraal Station en het Rijksmuseum. Nu wil ook Valkenburg zich nadrukkelijker profileren als Cuypersstadje.

In Valkenburg staan namelijk ook een paar gebouwen van zijn hand.

Woonplaats
Cuypers woonde ook een tijdje in het Geulstadje. De Kunst- en Cultuurraad heeft nu alle door hem ontworpen gebouwen in Valkenburg voorzien van bordjes met een QR-code, waarmee je meer informatie over het betreffende Cuypersgebouw kunt krijgen.

QR code Pierre Cuypers Valkenburg (6 mei 2022)
Dit zijn de QR-codes die aan de gebouwen hangen
Foto: L1

Valkenburg wil zich daarmee nadrukkelijker profileren als Cuypersstadje, zegt Miel Schreurs van de Kunst- en Cultuurraad. "Die QR-codes zijn eigenlijk het sluitstuk van het hele Cuypersproject. Museum Valkenburg in de Grote Straat is ook ontworpen door Cuypers, zij houden zich ook veel met zijn nalatenschap bezig", zegt Schreurs. "Er bestaat al een aantal jaren een Cuyperswandeling, lang alle Cuypersgebouwen. En daar horen natuurlijk die bordjes met QR-codes bij. Alleen door corona is het uitreiken en ophangen van die bordjes drie of vier keer uitgesteld, maar sinds deze maand hangen ze allemaal. En de Aw Kirk krijgt er nog eentje extra binnenkort, want dat gebouw heeft twee ingangen. En de pastoor wilde graag voor iedere ingang één bordje."

Theater
In Valkenburg ontwierp Cuypers onder meer de Nicolaas en Barbarakerk, het openluchttheater, kasteel Schaloen en parkhotel Valkenburg. De volledige lijst is hier te vinden.

Behalve die website is er dus ook een speciale Pierre Cuypers-wandelroute in Valkenburg. Architect Pierre Cuypers (1827-1921) was Rijksbouwmeester. Hij woonde en werkte vooral vanuit Roermond. Zijn woonhuis en atelier zijn tegenwoordig een museum, het Cuypershuis.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen