Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburg slingert meeste wildplassers op de bon

Geplaatst opzaterdag 1 september 2018 - 5:00

Handhavers en politieagenten hebben hun handen vol aan wildplassers in Valkenburg.

Er werden daar namelijk vorig jaar 80 boetes per 10.000 inwoners uitgeschreven voor plassen èn poepen in het openbaar. In totaal zijn dit 132 boetes, zo meldt LocalFocus na cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Uitschieters
Na Valkenburg is Weert een uitschieter: daar werden in 2017 11,5 boetes uitgeschreven per 10.000 inwoners, oftewel 57 boetes in totaal. In Maastricht gingen in totaal 129 wildplassers en -poepers op de bon, wat neerkomt op 10,5 boetes per 10.000 inwoners.

Geen wet
Uit de gegevens blijkt ook dat de onfrisse gewoonte niet overal een probleem is. In onder andere Simpelveld, Bergen en Roerdalen werden er geen boetes voor dit vergrijp uitgeschreven. Overigens staat er in het strafrecht nergens dat het verboden is om te plassen of te poepen in het openbaar. Gemeenten maken dit beleid door de regel op te nemen in hun Algemene Plaatselijke Verordening.

17.850 euro
In totaal werd er in Valkenburg voor poepen en plassen in het openbaar 17.850 euro aan boetes geïnd. Lang niet alle bekeuringen zijn voor inwoners van de gemeente; de populariteit van Valkenburg als uitgaansplek voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeesten heeft ongetwijfeld een verband met de vloedgolf aan wildplassers in het Geulstadje.

38 keer per dag
Wildplassen kan je een boete opleveren van 140 euro. Vorig jaar werden er in heel Nederland hiervoor bijna 14.000 boetes uitgeschreven, goed voor totaal 1,8 miljoen euro.

Kijk hieronder hoe het in jouw gemeenten zit.

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen