Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburg pakt veiligheid 'levensgevaarlijke' kerstgrot aan

Geplaatst opdonderdag 7 juni 2018 - 10:04

Valkenburg neemt een aantal maatregelen om de veiligheid in de kerstgrotten te vergroten.

Er komt een extra nooduitgang in de Fluweelengrot en ook mag in de kraampjes alleen nog maar LED-verlichting worden gebruikt. In opslagruimtes in de grotten is iedere vorm van elektriciteit vanaf komende editie streng verboden.

'Veel slachtoffers'
Vorig jaar ontstond commotie over de veiligheid tijdens het drukbezochte evenement. Veiligheidsexperts zeiden toen dat de ondergrondse kerstmarkt levensgevaarlijk was. "Als er nu brand uitbreekt, gaan er veel slachtoffers vallen", zo zei hoogleraar Ira Helsloot toen.

Lees ook: Veiligheidsexperts: 'Kerstgrot Valkenburg levensgevaarlijk'

Brandblussers
De gemeente erkende dat de veiligheid omhoog moest, hoewel er in de afgelopen jaren al maatregelen waren genomen. Zo werden er brandwachten ingezet en werd het aantal brandblussers in de grotten uitgebreid.

Afgelopen periode is er onderzoek gedaan naar het verder verbeteren van de brandveiligheid. De gemeente en de brandweer huurden hiervoor drie deskundigen in, onder wie de eerder genoemde hoogleraar Helsloot, die vorig jaar dus de forse kritiek uitte.

Lees ook: Valkenburg wil 'levensgevaarlijke' kerstgrot veiliger maken

Kans verkleinen
Uit het onderzoek blijkt dat er extra maatregelen nodig zijn. Doel is met name om de kans op brand zo klein mogelijk te maken. Ook moet een verblijf in de grot bij een eventuele brand veiliger worden. Hiervoor komt er een speciale opvangplek voor bezoekers. Ook worden maatregelen genomen om de boel sneller te kunnen ontruimen.

Niet alleen op het gebied van brandveiligheid worden maatregelen genomen. De gemeente komt dit jaar ook met maatregelen om de verkeersdrukte in betere banen te leiden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten