Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburg: 'Meer personeel nodig voor herstel waterschade'

Geplaatst opvrijdag 29 oktober 2021 - 14:44

Valkenburg heeft drie miljoen euro nodig om tijdelijk extra personeel aan te nemen. Extra handjes zijn nodig voor het herstel na de wateroverlast van juli.

Dat zegt burgemeester Daan Prevoo, die samen met het college het verzoek voor de drie miljoen heeft ingediend bij de gemeenteraad. "We lopen tegen onze grenzen op, er is een heleboel extra werk bijgekomen. We hebben extra personeel nodig voor het herstel, maar ook om de reguliere diensten van de gemeente niet onder druk te zetten."

Leefbaar en toekomstbestendig
Allerlei soorten mankrachten zijn nodig. Van projectmanagers, tot juristen en beleidsadviseurs. "Zodat Valkenburg aan de Geul weer zo snel mogelijk leefbaar, in economische topvorm en ook klimaat- en toekomstbestendig wordt", zegt Prevoo.

Herstelplan nog onduidelijk
Hoeveel mensen nodig zijn en wat ze precies gaan doen, is nog onduidelijk. "Het herstelplan is nog niet in beton gegoten", legt een woordvoerster uit. Dit komt volgens de burgemeester doordat de gemeente sinds de ramp onafgebroken bezig is geweest met het aanpakken van de urgente schade. "Dat is grotendeels achter de rug. Bijvoorbeeld infrastructuur en bruggen. Nu is de middellange en lange termijn aan de beurt", aldus Prevoo.

Crises voorkomen in toekomst
Daarbij hoort de wederopbouw van de gemeente, waarbij het voorkomen van crises in de toekomst centraal staat. "Bijvoorbeeld de gebiedsvisies voor Valkenburg Oost en West. Deze delen stonden tijdens de watersnood helemaal onder. Bij plannen voor woningbouw in dat gebied wordt nu goed gekeken hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden", legt de woordvoerster uit. Ook hier is het tijdelijk extra personeel voor nodig.

Steun vanuit het Rijk
De totale schade in de gemeente bedraagt naar schatting ruim 400 miljoen euro. Zo'n 60 miljoen euro hiervan komt voor de rekening van de gemeente. Dit betreft schade aan bijvoorbeeld infrastructuur, gemeentelijke gebouwen en de kosten voor evacuatie en het opruimen.

Valkenburg verwacht deze kosten te kunnen dekken door bijdragen van de overheid. Deze bestaan uit de Wet Tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) en een specifieke uitkering die is toegezegd. Over de hoogte van deze uitkering is nog niks bekend. Hiervoor moet de gemeente eerst een alomvattende inventarisatie maken van de schade. "Een grote klus, waar we een deel van het extra personeel ook op willen inzetten", vertelt Prevoo.

Raad aan zet
De gemeenteraad vergadert op 9 november over het voorstel van het college en neemt dan een besluit over de drie miljoen. "Het college heeft het volste vertrouwen dat de raad hiermee instemt", aldus Prevoo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen