Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburg koopt nachtkijkers in strijd tegen everzwijnen

Geplaatst opmaandag 19 maart 2018 - 21:15

De gemeente Valkenburg koopt twee nachtkijkers zodat jagers 's nachts everzwijnen kunnen afschieten.

Daarvoor trekt de gemeente 2500 euro uit, meldt TV Valkenburg.

Omgeploegd
Op verschillende plekken in de gemeente zorgen de wilde zwijnen voor overlast. Tuinen, velden en weilanden worden omgewoeld door everzwijnen die op zoek zijn naar eten. In Vilt werd bijvoorbeeld een speeltuin omgeploegd. Ook richtten de dieren schade aan op delen van het parcours van het WK Veldrijden, vorige maand.

Afgelopen zomer raakte zelfs een hond gewond toen die tijdens het uitlaten ruzie kreeg met een troep zwijnen.

Lees ook: Wilde zwijnen terroriseren Valkenburg

De twee nachtkijkers worden op het gemeentehuis bewaard. Ze zijn niet alleen beschikbaar voor jagers, maar ook voor toezichthouders van de gemeente.

Bestrijding
Op papier komt het everzwijn in Nederland alleen voor in natuurgebied De Meinweg en op de Veluwe, maar in de praktijk scharrelen de wilde varkens op veel meer plekken rond. De bestrijding van de dieren valt onder de provincie, maar de uitvoering ligt bij de beheerders van natuurgebieden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen