Overslaan en naar de inhoud gaan

Valkenburg koopt nachtkijkers in strijd tegen everzwijnen

Geplaatst opmaandag 19 maart 2018 - 21:15

De gemeente Valkenburg koopt twee nachtkijkers zodat jagers 's nachts everzwijnen kunnen afschieten.

Daarvoor trekt de gemeente 2500 euro uit, meldt TV Valkenburg.

Omgeploegd
Op verschillende plekken in de gemeente zorgen de wilde zwijnen voor overlast. Tuinen, velden en weilanden worden omgewoeld door everzwijnen die op zoek zijn naar eten. In Vilt werd bijvoorbeeld een speeltuin omgeploegd. Ook richtten de dieren schade aan op delen van het parcours van het WK Veldrijden, vorige maand.

Afgelopen zomer raakte zelfs een hond gewond toen die tijdens het uitlaten ruzie kreeg met een troep zwijnen.

Lees ook: Wilde zwijnen terroriseren Valkenburg

De twee nachtkijkers worden op het gemeentehuis bewaard. Ze zijn niet alleen beschikbaar voor jagers, maar ook voor toezichthouders van de gemeente.

Bestrijding
Op papier komt het everzwijn in Nederland alleen voor in natuurgebied De Meinweg en op de Veluwe, maar in de praktijk scharrelen de wilde varkens op veel meer plekken rond. De bestrijding van de dieren valt onder de provincie, maar de uitvoering ligt bij de beheerders van natuurgebieden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen