Overslaan en naar de inhoud gaan

Val kabinet risico voor stemming spoedpost Weert

Geplaatst opvrijdag 15 januari 2021 - 12:32

De Tweede Kamer stemt dinsdag over een motie die het behoud van de spoedpost bij het ziekenhuis in Weert voor de toekomst moet verzekeren, al kan een eventuele val van het kabinet Rutte III voor die tijd nog roet in het eten gooien.

De motie is dinsdag 14 januari ingediend door de SP-Kamerleden Henk van Gerven en Maarten Hijink, tijdens een algemeen overleg over het medisch zorglandschap. Die motie roept de minister van medische zorg, Tamara van Ark (VVD), op om met de zorgverzekeraars af te spreken dat de spoedeisende hulp en de acute geboortezorg behouden blijven bij het Sint Jans Gasthuis in Weert.

Weerstand
Daarover bestaat onzekerheid in het Weerterland, sinds Van Ark in juli een 'houtskoolschets' over de acute zorg heeft gemaakt. Die schets sluit niet uit dat de spoedpost bij het streekhospitaal sluit en dat leidt tot weerstand in Weert.

Ruim 13.000 handtekeningen
Een petitie die pleit voor het behoud van de spoedpost in Weert is dinsdag 12 januari aangeboden in de Tweede Kamer. De petitie is meer dan 13.000 keer ondertekend en initiatiefnemer is voormalig Tweede Kamerlid Paul Lempens uit Weert.

Lees ook: Petitie voor behoud spoedpost Weert naar Tweede Kamer

Nieuwe schets
Skipr, een online nieuwsplatform voor de zorg, meldt dat de VVD in de Tweede Kamer nu afstand neemt van de schets van de minister. "De titel houtskoolschets is goed gekozen. Het is verstandig om een nieuwe schets te maken. Ik verwacht dat het eindresultaat er anders uit zal zien", zegt VVD-Kamerlid Hayke Veldman.

Koffiedik
Met de draai van de VVD bestaat de kans dat de SP-motie dinsdag op een meerderheid kan rekenen. Tegelijkertijd is het ook mogelijk dat de stemming over deze motie niet doorgaat. Het kabinet Rutte III lijkt te struikelen over de kindertoeslagaffaire. "Mocht de regering inderdaad vallen, dan zou het zomaar kunnen dat de stemming over dit onderwerp naar een later moment wordt verplaatst", laat een woordvoerder van de Tweede Kamer weten. "Het is koffiedik kijken op dit moment." Daarmee bedoelt de woordvoerder dat een kabinetsval altijd tot bijzondere en uitzonderlijke situaties leidt met betrekking tot stemmingen in de Tweede Kamer.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen