Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbonden begrijpen strategiekeuze DSM

Geplaatst opdinsdag 14 september 2021 - 15:15

De aankondiging van DSM dinsdag om volledig te focussen op voeding, gezondheid en biowetenschappen kan rekenen op bijval van de vakbonden.

"Dat hoeft niet slecht te zijn", zegt Ed Leunissen. Hij is vakbondsbestuurder bij CNV Vakmensen en heeft DSM in portefeuille. Leunissen geeft aan dat een bedrijf een bepaalde focus heeft en dat als een productgroep niet meer bij die focus past, het beter kan zijn om dat onderdeel af te stoten.

Toekomst
De strategiewijziging van DSM betekent concreet dat het Heerlense bedrijf, gespecialiseerd in fijnchemie en biotechnologie, gaat bekijken wat de toekomst van de materialentak van het bedrijf moet zijn. Een van die opties is een nieuwe eigenaar voor de materiaaldivisie, laat een woordvoerster namens de DSM-directie weten. De materialentak heeft in Limburg vestigingen in Heerlen en Geleen. In gezondheid en voeding heeft het concern in Limburg een locatie in Venlo.

Lees ook: DSM gaat volledig voor voeding: materialentak in etalage

Eten
"Mensen zullen tot in lengte van dagen eten", zegt vakbondsbestuurder John Kapteijn van De Unie. "Dus op zich is het helemaal niet verkeerd van DSM om die eetkant op te gaan." Hij gaat ervan uit dat DSM uiteindelijk de materialentak afstoot: "We hebben de petrochemie er zien verdwijnen, we hebben de ammoniak zien verdwijnen. Zolang de materialentak niks eetbaars voortbrengt, zal die op termijn ook verdwijnen bij DSM." De materiaaldivisie vervaardigt hoogwaardige kunststoffen voor de auto-industrie, windmolens en beschermende kleding.

Verkopen
FNV-bestuurder Sarah Baghat is evenmin verbaasd. "85 procent van het concern houdt zich al bezig met voeding en nog maar 15 procent is bezig met materialen." Zij verwacht dat DSM de materiaaldivisie gaat verkopen, zodra er een goeie koper voor is.

Bronsgroen eikenhout
DSM opereert mondiaal. "De Limburgers die er werken weten dat ook", zegt Kapteijn. "De producten van DSM gaan de hele wereld over. Dat was vroeger al zo en dat is alleen maar meer geworden. Tegelijkertijd is het bedrijf geworteld in het bronsgroen eikenhout en dat weet ook iedereen."

Maastricht
Het bedrijf heeft medio juli aangegeven het hoofdkantoor te verplaatsen van Heerlen naar Maastricht. Daarmee vertrekt de chemiereus 120 jaar na de oprichting uit mijnstad Heerlen.

Lees ook: Hoofdkantoor DSM naar Maastricht: Heerlen 'ontgoocheld'

Zwitserland
Baghat begrijpt de teleurstelling hierover in het Heerlense. "Maar laten we blij zijn dat het hoofdkantoor in Limburg blijft. Het scenario dat DSM de hoofdzetel naar Zwitserland zou verplaatsen is heel reëel geweest." Volgens haar zelfs realistischer dan een vertrek naar Amsterdam. "DSM is allang niet meer dat bedrijf dat alleen maar zwart spul uit de grond haalt, dat moeten we ook onder ogen zien", vult Kapteijn refererend aan het Zuid-Limburgse steenkoolverleden aan. Hij is blij dat DSM de hoofdzetel in Limburg houdt.

Durfkapitalist
Zodra DSM de materialentak verkoopt, zitten Baghat, Leunissen en Kapteijn klaar om de belangen van het personeel te behartigen. Kapteijn: "De arbeidsvoorwaarden en de pensioenen moeten geborgd zijn." Leunissen: "Belangrijk is dat er een koper komt die ook echt vooruit wil met de materialentak. Je wil niet dat een durfkapitalist die tak gaat opsplitsen en uit winstbejag snel ieder afzonderlijk onderdeel gaat verkopen." Kapteijn is daar niet zo bang voor: "De materialentak van DSM zit niet in een achterafschuurtje. Dat is een hoogwaardige divisie, waar potentiële overnamekandidaten van zullen smullen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen