Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond wil opheldering van L1-directeur

Geplaatst opdinsdag 12 januari 2021 - 6:55

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft directeur Peter Elbers van L1 om opheldering gevraagd over het onderzoeken van digitale sporen van personeel. De directeur zou minstens één medewerker hebben laten controleren.

De journalistenvakbond wil van Elbers weten welke opsporingsmethodes hij heeft gebruikt en waarschuwt de directeur dat hij telefoon- of mailverkeer van journalisten niet mag controleren, zonder zeer zwaarwegend belang.

Persvrijheid
De NVJ neemt de zaak hoog op. "Voor de werkzaamheden van journalisten is het van cruciaal belang dat zij hun bronnen moeten kunnen beschermen", schrijft omroepsecretaris Wais Shirbaz van de NVJ. "Recht op een beschermde werkomgeving, in breedste zin van het woord, is een belangrijke voorwaarde voor persvrijheid. Gelet daarop is eventuele controle van telefoon- en mailverkeer of een andere vorm van controle zonder een zeer zwaarwegend belang een beperking van persvrijheid en daardoor voor de NVJ absoluut onacceptabel."

Crisis bij omroep
De directeur van L1 zou de digitale sporen hebben laten onderzoeken omdat een medewerker met een loper een gesloten ruimte had betreden om er tekst met een protestslogan op het raam te hangen. Er is bij L1 al ruim een half jaar een conflict tussen de Raad van Commissarissen en het personeel en die tekst had te maken met dit conflict. De medewerkers zegden in de zomer het vertrouwen op in de commissarissen.

Onrust
De actie van de directeur heeft onrust veroorzaakt onder het personeel van de omroep, schrijft de vakbond. "Vanuit de redactie van L1 hebben ons in de afgelopen periode diverse berichten bereikt waaruit blijkt dat medewerkers zich zorgen maken over de wijze waarop u met de bestaande onrust omgaat." Volgens de NVJ heeft de directeur bovendien onvoldoende duidelijk gemaakt welke opsporingsmethodes hij heeft gebruikt en heeft hij vragen van de ondernemingsraad over het onderzoek onvoldoende beantwoord. "De ondernemingsraad heeft deze kwestie terecht bij u aangekaart", laat de vakbond aan Elbers weten. "En daarom zou een volledige en bevredigende reactie van uw kant passend zijn."

Peter Elbers laat maandagavond weten dat hij nog niet wil reageren op de brief van de NVJ.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen