Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond over vertrek BMW bij Nedcar: 'Komt hard binnen'

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 13:58

Het nieuws dat BMW na 2023 stopt met de productie van auto's bij VDL Nedcar in Born komt hard aan bij vakbond FNV.

Volgens vakbondsbestuurder Ron Peters (FNV) gonsde het al langer van de geruchten, maar het nieuws kwam op donderdag toch nog onverwacht.

Lees ook: Enorme klap voor Nedcar: BMW stopt productie in 2023

Harde klap
"Wij hadden het de laatste weken al een klein beetje zien aankomen. Maar als je het dan vanochtend in een meeting klip en klaar te horen krijgt, komt het toch wel hard binnen. Voor de 4.500 mensen die er werken, maar ook voor de toeleveranciers." Peters zegt dat de bonden vragen hebben gesteld over hoe het nu de komende jaren verder gaat. Het is volgens hem nog onduidelijk hoe de directie zich de komende tijd kan en wil inzetten voor het zoeken naar nieuwe opdrachtgevers, of dat er een fatsoenlijke 'afbouw' komt van de fabriek in Born.

'Je vraagt nogal wat van mensen'
Dat zijn vragen waar de directie de komende tijd antwoord op moet geven, vindt Peters: "Want hoe gaan we dat tot 2023 doen? Er moeten nog gewoon auto's worden gemaakt, dus dan vraag je nogal wat van mensen." Voor de medewerkers van VDL Nedcar breken opnieuw onzekere tijden aan. Want komen er na 2023 nieuwe modellen? Dan moet ook de fabriek mogelijk weer omgebouwd worden. En als er geen nieuwe modellen komen, is de vraag wat moederbedrijf VDL gaat doen. Komt er een sociaal plan? Wordt het personeel begeleid naar ander werk?

Onzekerheid
Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar was donderdagochtend nog redelijk optimistisch over de vooruitzichten. Volgens hem heeft de fabriek in Born nog steeds de volle steun van moederbedrijf VDL dat er ook na 2023 nog auto's worden gebouwd. Vakbondsbestuurder Peters: "Ik bewonder zijn optimisme. Maar je bent toch afhankelijk van opdrachtgevers die aan het einde van de rit de knoop doorhakken."

Moeilijke tijden automarkt
Volgens Peters is BMW tot nu toe heel terughoudend geweest met het naar buiten brengen van nieuws. Maar de Duitse autofabrikant maakt - net als de rest van de mondiale automarkt - moeilijke tijden door. Hoe gaat de Brexit uitpakken? Welke kant gaat het op met de productie van elektrische auto's?

Peters: "Vanuit collega-bonden uit Duitsland horen we telkens dat BMW zich op het standpunt stelt dat het elektrische auto's heel goed op eigen grondgebied kan produceren. En dat zou natuurlijk dodelijk zijn voor Nedcar."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen