Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond over vertrek BMW bij Nedcar: 'Komt hard binnen'

Geplaatst opdonderdag 15 oktober 2020 - 13:58

Het nieuws dat BMW na 2023 stopt met de productie van auto's bij VDL Nedcar in Born komt hard aan bij vakbond FNV.

Volgens vakbondsbestuurder Ron Peters (FNV) gonsde het al langer van de geruchten, maar het nieuws kwam op donderdag toch nog onverwacht.

Lees ook: Enorme klap voor Nedcar: BMW stopt productie in 2023

Harde klap
"Wij hadden het de laatste weken al een klein beetje zien aankomen. Maar als je het dan vanochtend in een meeting klip en klaar te horen krijgt, komt het toch wel hard binnen. Voor de 4.500 mensen die er werken, maar ook voor de toeleveranciers." Peters zegt dat de bonden vragen hebben gesteld over hoe het nu de komende jaren verder gaat. Het is volgens hem nog onduidelijk hoe de directie zich de komende tijd kan en wil inzetten voor het zoeken naar nieuwe opdrachtgevers, of dat er een fatsoenlijke 'afbouw' komt van de fabriek in Born.

'Je vraagt nogal wat van mensen'
Dat zijn vragen waar de directie de komende tijd antwoord op moet geven, vindt Peters: "Want hoe gaan we dat tot 2023 doen? Er moeten nog gewoon auto's worden gemaakt, dus dan vraag je nogal wat van mensen." Voor de medewerkers van VDL Nedcar breken opnieuw onzekere tijden aan. Want komen er na 2023 nieuwe modellen? Dan moet ook de fabriek mogelijk weer omgebouwd worden. En als er geen nieuwe modellen komen, is de vraag wat moederbedrijf VDL gaat doen. Komt er een sociaal plan? Wordt het personeel begeleid naar ander werk?

Onzekerheid
Directeur Paul van Vuuren van VDL Nedcar was donderdagochtend nog redelijk optimistisch over de vooruitzichten. Volgens hem heeft de fabriek in Born nog steeds de volle steun van moederbedrijf VDL dat er ook na 2023 nog auto's worden gebouwd. Vakbondsbestuurder Peters: "Ik bewonder zijn optimisme. Maar je bent toch afhankelijk van opdrachtgevers die aan het einde van de rit de knoop doorhakken."

Moeilijke tijden automarkt
Volgens Peters is BMW tot nu toe heel terughoudend geweest met het naar buiten brengen van nieuws. Maar de Duitse autofabrikant maakt - net als de rest van de mondiale automarkt - moeilijke tijden door. Hoe gaat de Brexit uitpakken? Welke kant gaat het op met de productie van elektrische auto's?

Peters: "Vanuit collega-bonden uit Duitsland horen we telkens dat BMW zich op het standpunt stelt dat het elektrische auto's heel goed op eigen grondgebied kan produceren. En dat zou natuurlijk dodelijk zijn voor Nedcar."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen