Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond: 'Incidenten Rooyse Wissel door bezuinigingen'

Geplaatst opmaandag 7 mei 2018 - 14:30

De incidenten in tbs-kliniek de Rooyse Wissel zijn een gevolg van bezuinigingen.

Dat zegt vakbond FNV.

In de kliniek in Oostrum werd zondag een medewerkster aangerand en mishandeld door een patiënt. De vrouw moest naar het ziekenhuis. Hoe het nu met haar gaat, is niet bekendgemaakt. De patiënt is aangehouden.

Ongeschoolde krachten
De vakbond ziet een verband met personeelstekorten en bezuinigingen in de zorg. Vaak worden er ongeschoolde krachten ingehuurd, zo zegt FNV. Daardoor zijn de risico's op incidenten groter.

"Het heeft natuurlijk een impact, ook voor de andere medewerkers. Bij de Rooyse Wissel wordt onderzocht hoe dit kon gebeuren, maar in de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen is vaak een personeelstekort en is de werkdruk te hoog", zegt Wilma Peters van FNV.

Lees ook: Medewerkster tbs-kliniek aangerand en mishandeld

Het incident vond zondag plaats op het dagactiviteitencentrum op het terrein van de tbs-kliniek. Er is door zowel de politie als de instelling een onderzoek gestart.

Veiligheid verbeteren
Twee jaar geleden was er in de kliniek een vergelijkbaar incident. Daarna werd aangekondigd dat er extra maatregelen zouden worden genomen om de veiligheid van medewerkers te verbeteren.

Volgens de vakbond is er een paar maanden geleden overleg gevoerd met de kliniek en het personeelstekort is uitdrukkelijk aan de orde gekomen. "De directie zag ook een tekort en zocht oplossingen. Het bizarre is eigenlijk dat er per 1 mei aanpassingen zijn doorgevoerd in het roosterbeleid en het programma voor de cliënten. Een paar dagen later is dit incident", aldus Peters.

Goede werkgever
Hoewel de vakbond kritisch is, zegt FNV ook dat incidenten in dit soort instellingen nooit helemaal uitgesloten kunnen worden. Ook ziet de vakbond op korte termijn niet veel mogelijkheden om de problemen aan te pakken. Het is volgens FNV belangrijk dat de kliniek zich een goede werkgever toont, zodat het voor personeel aantrekkelijker is om binnen de geestelijke gezondheidzorg aan het werk te gaan.

De Rooyse Wissel wil maandag geen verdere informatie geven over het incident.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen