Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond: 'Incidenten Rooyse Wissel door bezuinigingen'

Geplaatst opmaandag 7 mei 2018 - 14:30

De incidenten in tbs-kliniek de Rooyse Wissel zijn een gevolg van bezuinigingen.

Dat zegt vakbond FNV.

In de kliniek in Oostrum werd zondag een medewerkster aangerand en mishandeld door een patiënt. De vrouw moest naar het ziekenhuis. Hoe het nu met haar gaat, is niet bekendgemaakt. De patiënt is aangehouden.

Ongeschoolde krachten
De vakbond ziet een verband met personeelstekorten en bezuinigingen in de zorg. Vaak worden er ongeschoolde krachten ingehuurd, zo zegt FNV. Daardoor zijn de risico's op incidenten groter.

"Het heeft natuurlijk een impact, ook voor de andere medewerkers. Bij de Rooyse Wissel wordt onderzocht hoe dit kon gebeuren, maar in de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen is vaak een personeelstekort en is de werkdruk te hoog", zegt Wilma Peters van FNV.

Lees ook: Medewerkster tbs-kliniek aangerand en mishandeld

Het incident vond zondag plaats op het dagactiviteitencentrum op het terrein van de tbs-kliniek. Er is door zowel de politie als de instelling een onderzoek gestart.

Veiligheid verbeteren
Twee jaar geleden was er in de kliniek een vergelijkbaar incident. Daarna werd aangekondigd dat er extra maatregelen zouden worden genomen om de veiligheid van medewerkers te verbeteren.

Volgens de vakbond is er een paar maanden geleden overleg gevoerd met de kliniek en het personeelstekort is uitdrukkelijk aan de orde gekomen. "De directie zag ook een tekort en zocht oplossingen. Het bizarre is eigenlijk dat er per 1 mei aanpassingen zijn doorgevoerd in het roosterbeleid en het programma voor de cliënten. Een paar dagen later is dit incident", aldus Peters.

Goede werkgever
Hoewel de vakbond kritisch is, zegt FNV ook dat incidenten in dit soort instellingen nooit helemaal uitgesloten kunnen worden. Ook ziet de vakbond op korte termijn niet veel mogelijkheden om de problemen aan te pakken. Het is volgens FNV belangrijk dat de kliniek zich een goede werkgever toont, zodat het voor personeel aantrekkelijker is om binnen de geestelijke gezondheidzorg aan het werk te gaan.

De Rooyse Wissel wil maandag geen verdere informatie geven over het incident.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen