Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond: 'Incidenten Rooyse Wissel door bezuinigingen'

Geplaatst opmaandag 7 mei 2018 - 14:30

De incidenten in tbs-kliniek de Rooyse Wissel zijn een gevolg van bezuinigingen.

Dat zegt vakbond FNV.

In de kliniek in Oostrum werd zondag een medewerkster aangerand en mishandeld door een patiënt. De vrouw moest naar het ziekenhuis. Hoe het nu met haar gaat, is niet bekendgemaakt. De patiënt is aangehouden.

Ongeschoolde krachten
De vakbond ziet een verband met personeelstekorten en bezuinigingen in de zorg. Vaak worden er ongeschoolde krachten ingehuurd, zo zegt FNV. Daardoor zijn de risico's op incidenten groter.

"Het heeft natuurlijk een impact, ook voor de andere medewerkers. Bij de Rooyse Wissel wordt onderzocht hoe dit kon gebeuren, maar in de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen is vaak een personeelstekort en is de werkdruk te hoog", zegt Wilma Peters van FNV.

Lees ook: Medewerkster tbs-kliniek aangerand en mishandeld

Het incident vond zondag plaats op het dagactiviteitencentrum op het terrein van de tbs-kliniek. Er is door zowel de politie als de instelling een onderzoek gestart.

Veiligheid verbeteren
Twee jaar geleden was er in de kliniek een vergelijkbaar incident. Daarna werd aangekondigd dat er extra maatregelen zouden worden genomen om de veiligheid van medewerkers te verbeteren.

Volgens de vakbond is er een paar maanden geleden overleg gevoerd met de kliniek en het personeelstekort is uitdrukkelijk aan de orde gekomen. "De directie zag ook een tekort en zocht oplossingen. Het bizarre is eigenlijk dat er per 1 mei aanpassingen zijn doorgevoerd in het roosterbeleid en het programma voor de cliënten. Een paar dagen later is dit incident", aldus Peters.

Goede werkgever
Hoewel de vakbond kritisch is, zegt FNV ook dat incidenten in dit soort instellingen nooit helemaal uitgesloten kunnen worden. Ook ziet de vakbond op korte termijn niet veel mogelijkheden om de problemen aan te pakken. Het is volgens FNV belangrijk dat de kliniek zich een goede werkgever toont, zodat het voor personeel aantrekkelijker is om binnen de geestelijke gezondheidzorg aan het werk te gaan.

De Rooyse Wissel wil maandag geen verdere informatie geven over het incident.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen