Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Vakbond: 'Incidenten Rooyse Wissel door bezuinigingen'

Geplaatst opmaandag 7 mei 2018 - 14:30

De incidenten in tbs-kliniek de Rooyse Wissel zijn een gevolg van bezuinigingen.

Dat zegt vakbond FNV.

In de kliniek in Oostrum werd zondag een medewerkster aangerand en mishandeld door een patiënt. De vrouw moest naar het ziekenhuis. Hoe het nu met haar gaat, is niet bekendgemaakt. De patiënt is aangehouden.

Ongeschoolde krachten
De vakbond ziet een verband met personeelstekorten en bezuinigingen in de zorg. Vaak worden er ongeschoolde krachten ingehuurd, zo zegt FNV. Daardoor zijn de risico's op incidenten groter.

"Het heeft natuurlijk een impact, ook voor de andere medewerkers. Bij de Rooyse Wissel wordt onderzocht hoe dit kon gebeuren, maar in de geestelijke gezondheidszorg in het algemeen is vaak een personeelstekort en is de werkdruk te hoog", zegt Wilma Peters van FNV.

Lees ook: Medewerkster tbs-kliniek aangerand en mishandeld

Het incident vond zondag plaats op het dagactiviteitencentrum op het terrein van de tbs-kliniek. Er is door zowel de politie als de instelling een onderzoek gestart.

Veiligheid verbeteren
Twee jaar geleden was er in de kliniek een vergelijkbaar incident. Daarna werd aangekondigd dat er extra maatregelen zouden worden genomen om de veiligheid van medewerkers te verbeteren.

Volgens de vakbond is er een paar maanden geleden overleg gevoerd met de kliniek en het personeelstekort is uitdrukkelijk aan de orde gekomen. "De directie zag ook een tekort en zocht oplossingen. Het bizarre is eigenlijk dat er per 1 mei aanpassingen zijn doorgevoerd in het roosterbeleid en het programma voor de cliënten. Een paar dagen later is dit incident", aldus Peters.

Goede werkgever
Hoewel de vakbond kritisch is, zegt FNV ook dat incidenten in dit soort instellingen nooit helemaal uitgesloten kunnen worden. Ook ziet de vakbond op korte termijn niet veel mogelijkheden om de problemen aan te pakken. Het is volgens FNV belangrijk dat de kliniek zich een goede werkgever toont, zodat het voor personeel aantrekkelijker is om binnen de geestelijke gezondheidzorg aan het werk te gaan.

De Rooyse Wissel wil maandag geen verdere informatie geven over het incident.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen