Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond: ‘Grote fabrieken moeten dicht’

Geplaatst opmaandag 16 maart 2020 - 19:43

De gezondheid van werknemers is belangrijker dan de economische belangen van bedrijven. Daarom moeten grote fabrieken sluiten. Dat stelt vakbondsbestuurder Ron Smeets van CNV.

De vakbond krijgt volgens Smeets veel ongeruste telefoontjes en mails van fabrieksarbeiders. “Ze voelen zich onveilig. Vooral omdat de maatregelen van overheid om het coronavirus tegen te gaan, niet aansluiten bij de maatregelen van bedrijven.”

“Als je zegt dat kinderen niet naar school mogen en mensen niet bij elkaar moeten komen, dan is het wel raar dat fabrieken met honderden mensen wel doordraaien”, zegt Smeets. “Daarom moet de werkgever de verantwoording nemen.”

Grote impact
Vakbond FNV liet eerder al weten dat het niet voor sluiting van fabrieken is. De impact daarvan is volgens een woordvoerder te groot. “Het is niet in het belang van onze leden dat bedrijven failliet gaan”, zegt hij. De veiligheid en de gezondheid van medewerkers is vooral de verantwoording van de werkgever. “Als mensen zich niet veilig voelen, moeten ze in gesprek gaan met de bedrijven. Samen moeten ze kijken hoe ze dat kunnen oplossen.”

Extra maatregelen
Verschillende bedrijven nemen maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo heeft staalbedrijf Sif in Roermond de pauzes gespreid, zodat er niet teveel mensen tegelijk in de kantine zijn. Ook moet iedere bezoeker een formulier invullen om te voorkomen dat bijvoorbeeld mensen die onlangs in Italië zijn geweest, het bedrijf betreden.

VDL Nedcar
Ook VDL Nedcar heeft extra maatregelen aangekondigd. In een memo aan de werknemers laat het bedrijf weten dat de kantine dicht gaat en dat de broodjes- en snoepautomaten worden uitgeschakeld. Ook worden de ochtend- en middagdiensten verschoven waardoor er een uur pauze ontstaat. Hierdoor de komen de twee ploegen niet met elkaar in contact. Ook zal in dat uur extra gepoetst worden.

Grote gevolgen
Smeets vraagt zich af of zo’n maatregelen wel werken. “Als er een uitbraak van het coronavirus in een fabriek is, dan komen er honderden, zelfs duizenden mensen met het virus in aanmerking. Dan zijn de gevolgen niet te overzien.”

Van dag tot dag
De CNV-bestuurder begrijpt dat het sluiten van fabrieken niet overal mogelijk is. “De nafta-kraker van Sabic sluit je niet even maar er zijn veel bedrijven waar het wel mogelijk is.” Toch vindt hij dat de bedrijven de beslissing nu voor zich uitschuiven. “Ze leven van dag tot dag. Wachten af.”

Pijn verzachten
Bedrijven zijn vooral bang dat de sluiting van fabrieken financieel pijn doet. “Maar er zijn genoeg mogelijkheden om die pijn te verzachten. Denk aan deeltijd-WW.”

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen