Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond dreigt met staking bij glasfabriek in Maastricht

Geplaatst opdonderdag 21 september 2017 - 14:01

Er dreigen acties bij glasfabriek Owens-Illinois Manufacturing in Maastricht.

Als er voor komende maandag 6:00 uur geen akkoord is over een nieuwe cao, dan volgen stakingen bij de vestigingen in Maastricht en Leerdam. Het ultimatum is gesteld door vakbond CNV Vakmensen. In de vestiging in Maastricht werken 275 mensen.

Onacceptabel
De bonden en de glasfabriek steggelen al langer over een nieuwe cao. Begin september kwam het bedrijf met een eindbod. Dat was voor de bonden onacceptabel. "Mijn leden gooiden dat eindbod in de glasbak. Ze vinden het cao-voorstel na meerdere onderhandelingsrondes te weinig en gaven aan in actie te willen komen", zegt onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo.

Eisen
De bonden willen op z'n minst een loonsverhoging van 2,5 procent en een bijdrage van 300 euro voor de ziektekostenpremie. Ook moet het bedrijf meer personeel in vaste dienst nemen.

Verbaasd
Directeur personeel en organisatie Rob Daamen van Owens-Illonois is verbaasd over het ultimatum van de bonden. "Owen-Illinoist heeft in Nederland de hoogste loonkosten van Europa. Als je je concurrentiepositie wil houden moet je gepast met loonsverhogingen omgaan." Volgens Daamen is er over andere zaken wel te praten. "We willen best praten over zaken als deeltijdpensioen, over stagiairs en over andere arbeidsvoorwaarden."

Eerder sloot het Amerikaanse concern al de vestiging in Schiedam omdat de loonkosten te hoog waren. Het glasbedrijf heeft 79 fabrieken in 23 landen. Er werken 27000 mensen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen