Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantiehuisjes erg in trek, ondanks prijsstijging

Geplaatst opzondag 18 april 2021 - 8:00

Wie nog een vakantiehuisje voor de meivakantie wil boeken in onze provincie moet er snel bij zijn. De parken stromen vol, daarbij blijven de prijzen oplopen.

Sinds het negatieve reisadvies voor het buitenland verlengd is tot en met 15 mei stromen de boekingen binnen bij verhuurders en vakantieparken. Hotels zijn nog iets minder in trek in de eerste week van mei.

Duurder
Volgens vergelijkingswebsite Parkvakanties.nl zijn vakantiehuisjes in Nederland momenteel al zo'n 8 tot 13 procent duurder dan vorig jaar. De meeste parken hanteren een dynamische prijs, nu de vraag omhoog gaat, stijgt ook de prijs nog meer.

Ook Raimonda Teisman van Visit Noord Limburg constateert een prijsstijging maar dit is volgens haar normaal: "Dat is de marktwerking, het is een kwestie van vraag en aanbod."

Video: L1

Meer Nederlanders
In deze regio zien ze dat het prima gaat met het aantal overnachtingen in de meivakantie. De drukte is wel vergelijkbaar met andere jaren. Dat ziet ook Ronald Hoppzak van De Schatberg in Sevenum. Hij geeft aan dat zijn vakantiepark op dit moment 75 tot 80 procent gevuld is in de meivakantie. "Alleen zien we nu meer Nederlanders, die compenseren de afwezigheid van Belgen en Duitsers”, zegt Hoppzak.

Luxe kampeerplaatsen
Vooral de chalets, bungalows en ingerichte tenten doen het goed in Sevenum. Kampeerplaatsen zijn er nog voldoende. "Veel kampeerders boeken zoals gebruikelijk in deze tijd pas kort voor de vakantie", zegt Hoppzak. Alleen de luxe plaatsen met eigen sanitair zijn niet meer te boeken. Volgens Hoppzak zijn de prijzen voor een overnachting 2 tot 3 procent hoger dan vorig jaar. "Dit is een normale verhoging, wij hanteren geen coronatoeslag of zo”, zegt hij.

Center Parcs
Center Parcs ziet dat de midweek erg in trek is. "De bezetting in Limburgse Peel in America zit al op 90 procent voor die week. Ook onze andere twee Limburgse parken zijn al goed gevuld", laat woordvoerder Marthijn Tabak van Center Parcs weten. Volgens Tabak zijn de prijzen gestegen maar kost een verblijf bij Center Parcs onder de streep minder dan vorig jaar. "Door de vernieuwing in veel parken betalen gasten een hogere prijs, maar ze betalen minder door sluiting van voorzieningen."

Zuid-Limburg
Iris Bakker van Visit Zuid-Limburg ziet eenzelfde beeld. Kleine woningen zijn volgens haar bijna niet meer te krijgen in deze regio. Groepsaccommodaties worden zelfs aangeboden als gezinswoningen. Ze schat dat vakantieparken al voor 80 tot 90 procent vol zitten. "Bij Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg is het bijvoorbeeld drukker dan ooit", zegt Bakker.

Hotels hebben het moeilijker zolang de restaurants en bars dicht zijn zeggen betrokkenen. Visit Zuid-Limburg ziet dat luxere hotelkamers wel in trek zijn.

Campings
De stijging van de prijzen zal op de meeste campings niet plaatsvinden. De SVR (Stichting Vrije Recreatie) campings hanteren een vast tarief dat in het begin van het jaar wordt vastgesteld . Zo hanteert Landgoed De Gortmeule in Horst al 30 jaar de vastgestelde prijzen of het nou hoogseizoen is en of er nu een pandemie heerst of niet.

Wel weten mensen de campings te vinden. "We hebben het dubbele aantal aanmeldingen vergeleken met vorig jaar. Wij zijn een vereniging en hebben vaste tarieven. Die blijven gewoon staan voor het hele jaar. Je moet niet ineens de prijzen gaan verhogen, de mensen moeten ook volgend jaar weer terug willen keren. Ik kan me er iets bij voorstellen dat de parken de tarieven verhogen, maar je moet het niet doen. Het is niet klantvriendelijk", zegt Sonja van de Kraats beheerder van de De Spekberg.

Lijst
"Ieder jaar krijgen wij een lijst met de prijzen van de Stichting SVR. Die is in de loop van de jaren natuurlijk wel veranderd. Maar de prijs die wij krijgen die blijft het hele jaar. Sommige campings die bijvoorbeeld een zwembad hebben mogen een paar keer per jaar de prijs ietsje aanpassen, maar dan gaat het om een paar euro", zegt eigenaresse Fien Hoeijmakers-Deckers van de Gortmeule. Bij de Nederlandse Caravanclub op camping De Spekberg in Blerick is het hele jaar door bedrijvigheid van kampeerders. Ook hier hanteren ze vaste tarieven voor de leden. Maar ook niet leden kunnen op de camping staan en weten waar ze aan toe zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen