Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantie naar Limburg: waar wel en waar niet?

Geplaatst opmaandag 19 juli 2021 - 13:27

Kunnen vakanties in Limburg de komende dagen en weken gewoon doorgaan? Met die vraag worstelen toeristen na de berichten over de watersnood van de afgelopen dagen.

Het spreekt voor zich dat een overnachting in Valkenburg aan de Geul de komende tijd niet mogelijk is. Ook op veel campings rond de Geul en de Gulp is het voorlopig onmogelijk te bivakkeren. Maar dat geldt niet voor alle plekken in Zuid-Limburg. Hotels en andere verblijven in Epen en Slenaken zijn gewoon open, maar ook daar komen veel vragen en zelfs annuleringen binnen.

Afgebeld en geannuleerd
Lars Dorren van hotel Riche in het centrum van het Geulstadje heeft binnen geen wateroverlast, maar heeft toch zijn hotel tot en met dinsdag gesloten. "Er zitten alleen mensen die zijn geëvacueerd, de rest hebben we afgebeld of mensen annuleerden zelf al. Na dinsdag moeten we kijken hoe het verder gaat", zegt Dorren.

In Valkenburg geldt sowieso nog steeds een noodverordening, waardoor toeristen in het centrum niet welkom zijn. Hotels die daarbuiten liggen kunnen wel de deuren openhouden.

Vakantie in delen Heuvelland gewoon mogelijk
Toch is het voor vooral toeristen lastig te onderscheiden waar ze wel en niet heen kunnen. Zo komen er ook annuleringen binnen bij herberg 't Voshoes in Mechelen en dat is volgens de eigenaar niet nodig. "Een vakantie is hier gewoon mogelijk en dat geldt eigenlijk voor grote delen van het Heuvelland. Maar toeristen van buiten Limburg denken dat de hele provincie onder water staat en blazen hun vakantie af", zegt de eigenaar.

Visit Zuid-Limburg, voorheen VVV Zuid-Limburg, bevestigt dat beeld. "Mensen denken dat het hele gebied een puinhoop is, maar dat is niet terecht. In veel gebieden kunnen toeristen gewoon komen. En als je niet zeker bent, bel dan van tevoren even met je camping of hotel," zegt directeur Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg.

Promotiecampagnes stilgelegd
De organisatie heeft vanaf de overstromingen wel meteen alle promotiecampagnes stilgelegd, maar wil dat maandag weer gaan opstarten. De instantie is ook zelf gedupeerd. Het VVV-bureau op het Theo Dorrenplein in het centrum van Valkenburg is helemaal aangetast. "We zullen een noodvoorziening moeten maken", denkt Niewierra.

Waar toeristen de komende dagen rekening mee moeten houden is dat er nog noodverordeningen gelden in veel gemeentes of delen daarvan. Informatie daarover staat op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Maasplassen Midden-Limburg
De Maasplassen in en rond Roermond zijn voor toeristen voorlopig onbegaanbaar terrein. Alle campings staan onder water, recreatie is vrijwel niet meer mogelijk. Honderden toeristen, met name Duitsers, zijn de afgelopen dagen hals over kop moeten vertrekken. Sommigen konden nog wel hun spullen meenemen, anderen niet.

"Wie hier een stacaravan had staan, had pech. Dat is allemaal verwoest, het is een grote ellende", zegt Johan Lamote, die de website van de Maasplassen beheert. Hij verwacht dat het weken gaat duren voordat er misschien weer iets mogelijk is. "En misschien is het hele waterseizoen wel verloren."

Jachthaven Marina Oolderhuuske
Ook in de jachthaven Marina Oolderhuuske en op de camping Hatenboer in Roermond moest in korte tijd iedereen worden geëvacueerd. Dat is gelukt, maar veel werknemers zitten nog vast op een jacht. "We hebben genoeg voedsel en hopen dat over twee of drie dagen het water zodanig is gezakt dat we hier wegkunnen", reageert Johan Lamote's zoon Justin op L1 Radio.

Hij en zijn collega's hebben 78 uur non-stop gewerkt om iedereen te evacueren en zoveel mogelijk spullen nog te redden. "Dat is redelijk gelukt, maar zelf hadden we niet meer de tijd om weg te komen. Maar we zitten hier veilig", zegt Justin.

Ook in veel andere dorpen in Midden-Limburg is door de wateroverlast toerisme voorlopig niet mogelijk. Dorpen als Wessem, Heel, Panheel, Thorn, Maasbracht, Linne en Herten kampen met overlast of zijn deels ondergelopen. Ook hier gelden veelal noodverordeningen, waardoor toeristen en mensen die er niet wonen niet welkom zijn.

Noord-Limburg
In het noorden van de provincie zijn de problemen het grootst in Gennep, Mook en Middelaar en Bergen. In die gemeentes of delen daarvan zijn noodverordeningen van kracht. Toch zijn de meeste campings en vakantieverblijven gewoon open. Zo laten de campings Eldorado en De Geuldert in Plasmolen weten dat ze gewoon open zijn en geen wateroverlast ondervinden.

Bij camping Leukermeer in Well is de situatie totaal anders. Omdat de camping dreigde onder water te lopen zijn vrijdag de 2000 gasten geëvacueerd. Met man en macht is daarna de dijk verstevigd om het water tegen te houden. "Dat is gelukt en we hopen dat we snel weer open kunnen", laat een woordvoerder weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen