Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantie boeken of wachten tot coronapandemie is geluwd?

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 11:52

Reisbureaus en touroperators proberen met stuntprijzen en zeer gunstige annuleringsvoorwaarden om vakantiegangers over te halen om alvast te boeken voor later dit jaar mocht de coronapandemie gaan liggen.

De GGD in Limburg snapt dat mensen snakken naar een vrolijke, zonnige noot in hun leven na bijna een jaar coronamaatregelen, maar roept tegelijkertijd op om geduld te bewaren.

Video: L1

Flexibele voorwaarden
Behalve kappers en andere contactberoepen, mogen ook de detailhandel en reisbureaus deze week weer open op afspraak. Het loopt bij Kupers Reisinfo in Brunssum niet direct storm. Toch signaleert vakantieadviseur Joyce Fonteijn een stijgende belangstelling. "Eerst zag je dat vooral de prijzen bepalend waren om snel te boeken. Nu zijn het vooral de flexibele voorwaarden, die doorslaggevend zijn."

Lees ook: Vakantieganger zoekt weer naar vakanties maar is voorzichtig

Financiële dominostenen
Het is volgens haar ongekend dat dit seizoen boekingen twee tot vier weken voor vertrek nog kosteloos geannuleerd kunnen worden. Hoe lang dit buitenkansje zal duren, is niet duidelijk. Ze wil maar zeggen, zorg dat je er snel bij bent. "Je moet iets om de boel op gang te krijgen", bekent ze met een lach.

Dat zal nog een hele dobber zijn. De circulatie van de geldstroom in de reisbranche ligt stil, dus ergens moet de motor op gang komen. De keten tussen vakantieganger-touroperator-hotel-luchtvaartmaatschappij-reisbureau is een complex samenstel van financiële dominostenen. Als er eentje omvalt, gaat de rest ook neer. En krabbelt er een overeind, dan kost het kruim om de andere partners ook weer overeind te krijgen.

Vouchers
Dat de reisbranche in zwaar weer verkeerd, is nog zacht uitgedrukt. Sinds het vorige jaar is de sector overeind gebleven dankzij overheidssteun en het inzetten van vouchers. Fonteijn ziet nu extra drukte op zich afkomen, want de tegoedbonnen voor de afgelaste vakantie zijn maar een jaar geldig. Komende maanden zullen vakantiegangers zich daarom in grote aantallen melden, is de verwachting.

Afwachtend
Een kleine peiling deze week onder het winkelpubliek in Brunssum weerspiegelt aardig het consumentengevoel. Gevraagd naar het ideale vakantieland, begint iedereen enthousiast te roepen. Italië, Griekenland, Cuba, Portugal, het kan niet op. Of er ook reizen worden geboekt, is een totaal ander verhaal. Dan blijkt het enthousiasme onder vakantiegangers om te slaan door de onzekere situatie. 'Afwachten' luidt meestal het devies.

Besmettelijke varianten
De GGD in Limburg aanschouwt de oplopende vakantiekoorts met gemengde gevoelens. Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg snapt dat zomervertier een van de beste medicijnen is tegen de aanhoudende coronapandemie. "Toch is het verstandig om even te wachten. We moeten voorkomen dat opnieuw mensen terugkeren van vakantie met het coronavirus." Zeker nu er meerdere varianten van het virus op de loer liggen, is het besmettingsgevaar groot volgens hem. "Ergens rond juni of juli zal het effect van de vaccinaties merkbaar worden. Tegen die tijd hoop ik dat iedereen er weer veilig erop uit kan trekken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen