Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantie boeken of wachten tot coronapandemie is geluwd?

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 11:52

Reisbureaus en touroperators proberen met stuntprijzen en zeer gunstige annuleringsvoorwaarden om vakantiegangers over te halen om alvast te boeken voor later dit jaar mocht de coronapandemie gaan liggen.

De GGD in Limburg snapt dat mensen snakken naar een vrolijke, zonnige noot in hun leven na bijna een jaar coronamaatregelen, maar roept tegelijkertijd op om geduld te bewaren.

Video: L1

Flexibele voorwaarden
Behalve kappers en andere contactberoepen, mogen ook de detailhandel en reisbureaus deze week weer open op afspraak. Het loopt bij Kupers Reisinfo in Brunssum niet direct storm. Toch signaleert vakantieadviseur Joyce Fonteijn een stijgende belangstelling. "Eerst zag je dat vooral de prijzen bepalend waren om snel te boeken. Nu zijn het vooral de flexibele voorwaarden, die doorslaggevend zijn."

Lees ook: Vakantieganger zoekt weer naar vakanties maar is voorzichtig

Financiële dominostenen
Het is volgens haar ongekend dat dit seizoen boekingen twee tot vier weken voor vertrek nog kosteloos geannuleerd kunnen worden. Hoe lang dit buitenkansje zal duren, is niet duidelijk. Ze wil maar zeggen, zorg dat je er snel bij bent. "Je moet iets om de boel op gang te krijgen", bekent ze met een lach.

Dat zal nog een hele dobber zijn. De circulatie van de geldstroom in de reisbranche ligt stil, dus ergens moet de motor op gang komen. De keten tussen vakantieganger-touroperator-hotel-luchtvaartmaatschappij-reisbureau is een complex samenstel van financiële dominostenen. Als er eentje omvalt, gaat de rest ook neer. En krabbelt er een overeind, dan kost het kruim om de andere partners ook weer overeind te krijgen.

Vouchers
Dat de reisbranche in zwaar weer verkeerd, is nog zacht uitgedrukt. Sinds het vorige jaar is de sector overeind gebleven dankzij overheidssteun en het inzetten van vouchers. Fonteijn ziet nu extra drukte op zich afkomen, want de tegoedbonnen voor de afgelaste vakantie zijn maar een jaar geldig. Komende maanden zullen vakantiegangers zich daarom in grote aantallen melden, is de verwachting.

Afwachtend
Een kleine peiling deze week onder het winkelpubliek in Brunssum weerspiegelt aardig het consumentengevoel. Gevraagd naar het ideale vakantieland, begint iedereen enthousiast te roepen. Italië, Griekenland, Cuba, Portugal, het kan niet op. Of er ook reizen worden geboekt, is een totaal ander verhaal. Dan blijkt het enthousiasme onder vakantiegangers om te slaan door de onzekere situatie. 'Afwachten' luidt meestal het devies.

Besmettelijke varianten
De GGD in Limburg aanschouwt de oplopende vakantiekoorts met gemengde gevoelens. Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg snapt dat zomervertier een van de beste medicijnen is tegen de aanhoudende coronapandemie. "Toch is het verstandig om even te wachten. We moeten voorkomen dat opnieuw mensen terugkeren van vakantie met het coronavirus." Zeker nu er meerdere varianten van het virus op de loer liggen, is het besmettingsgevaar groot volgens hem. "Ergens rond juni of juli zal het effect van de vaccinaties merkbaar worden. Tegen die tijd hoop ik dat iedereen er weer veilig erop uit kan trekken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen