Overslaan en naar de inhoud gaan

Vader doodgeboren zoon: 'We kunnen hem eindelijk aangeven'

Geplaatst opmaandag 4 februari 2019 - 8:40

Vanaf maandag kunnen levenloos geboren kinderen geregistreerd worden in de Basisregistratie Personen. Ook een aantal Limburgse gezinnen heeft hiervoor een afspraak bij de gemeente gemaakt.

Armand Meertens en zijn gezin uit Nuth twijfelden geen moment toen ze het nieuws te horen kregen. Ze maakten direct een afspraak bij de gemeente Beekdaelen.

Begripvol
"Toen ik het hoorde heb ik het meteen in mijn agenda gezet. De medewerker van de gemeente was heel begripvol", vertelt de vader aan de L1 Ochtendshow. "Wel werd er meteen gevraagd of we het gedocumenteerd hadden. Wij hebben toen alleen een formulier meegekregen van het ziekenhuis."

Petitie
De wetswijziging is een gevolg van een petitie van drie jaar geleden, gestart door ouders van levenloos geboren kinderen. Zij wilden wettelijke erkenning dat hun kind had bestaan. De wet geldt met terugwerkende kracht voor alle doodgeboren kinderen.

Begraven
Zo'n 23,5 jaar geleden kregen Meertens en zijn vrouw zoon Pieter. Hij werd doodgeboren. "We hebben onze zoon laten begraven. We proberen de herinnering aan hem levend te houden."

Drie kinderen
Het verlies van zijn zoon blijft moeilijk voor Meertens. "Laatst werd er tijdens een sollicitatietraject gevraagd hoeveel kinderen ik heb. Zijn dat er nou twee of drie? Dan schrijf ik op drie kinderen, met een kruisje achter de naam van mijn zoon. Je krijgt hier dan ook altijd vragen over", vertelt de vader. Contact met lotgenoten heeft hij niet. "Hier in het dorp zijn er meerdere mensen die dit hebben meegemaakt. We weten dit van elkaar, maar hebben geen praatgroep."

Meertens heeft gemengde gevoelens over het aangeven van zijn zoon maandag bij de gemeente. "Ik kijk er naar uit en zie er ook tegenop."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen