Overslaan en naar de inhoud gaan

Vader doodgeboren zoon: 'We kunnen hem eindelijk aangeven'

Geplaatst opmaandag 4 februari 2019 - 8:40

Vanaf maandag kunnen levenloos geboren kinderen geregistreerd worden in de Basisregistratie Personen. Ook een aantal Limburgse gezinnen heeft hiervoor een afspraak bij de gemeente gemaakt.

Armand Meertens en zijn gezin uit Nuth twijfelden geen moment toen ze het nieuws te horen kregen. Ze maakten direct een afspraak bij de gemeente Beekdaelen.

Begripvol
"Toen ik het hoorde heb ik het meteen in mijn agenda gezet. De medewerker van de gemeente was heel begripvol", vertelt de vader aan de L1 Ochtendshow. "Wel werd er meteen gevraagd of we het gedocumenteerd hadden. Wij hebben toen alleen een formulier meegekregen van het ziekenhuis."

Petitie
De wetswijziging is een gevolg van een petitie van drie jaar geleden, gestart door ouders van levenloos geboren kinderen. Zij wilden wettelijke erkenning dat hun kind had bestaan. De wet geldt met terugwerkende kracht voor alle doodgeboren kinderen.

Begraven
Zo'n 23,5 jaar geleden kregen Meertens en zijn vrouw zoon Pieter. Hij werd doodgeboren. "We hebben onze zoon laten begraven. We proberen de herinnering aan hem levend te houden."

Drie kinderen
Het verlies van zijn zoon blijft moeilijk voor Meertens. "Laatst werd er tijdens een sollicitatietraject gevraagd hoeveel kinderen ik heb. Zijn dat er nou twee of drie? Dan schrijf ik op drie kinderen, met een kruisje achter de naam van mijn zoon. Je krijgt hier dan ook altijd vragen over", vertelt de vader. Contact met lotgenoten heeft hij niet. "Hier in het dorp zijn er meerdere mensen die dit hebben meegemaakt. We weten dit van elkaar, maar hebben geen praatgroep."

Meertens heeft gemengde gevoelens over het aangeven van zijn zoon maandag bij de gemeente. "Ik kijk er naar uit en zie er ook tegenop."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen