Overslaan en naar de inhoud gaan

Vader doodgeboren zoon: 'We kunnen hem eindelijk aangeven'

Geplaatst opmaandag 4 februari 2019 - 8:40

Vanaf maandag kunnen levenloos geboren kinderen geregistreerd worden in de Basisregistratie Personen. Ook een aantal Limburgse gezinnen heeft hiervoor een afspraak bij de gemeente gemaakt.

Armand Meertens en zijn gezin uit Nuth twijfelden geen moment toen ze het nieuws te horen kregen. Ze maakten direct een afspraak bij de gemeente Beekdaelen.

Begripvol
"Toen ik het hoorde heb ik het meteen in mijn agenda gezet. De medewerker van de gemeente was heel begripvol", vertelt de vader aan de L1 Ochtendshow. "Wel werd er meteen gevraagd of we het gedocumenteerd hadden. Wij hebben toen alleen een formulier meegekregen van het ziekenhuis."

Petitie
De wetswijziging is een gevolg van een petitie van drie jaar geleden, gestart door ouders van levenloos geboren kinderen. Zij wilden wettelijke erkenning dat hun kind had bestaan. De wet geldt met terugwerkende kracht voor alle doodgeboren kinderen.

Begraven
Zo'n 23,5 jaar geleden kregen Meertens en zijn vrouw zoon Pieter. Hij werd doodgeboren. "We hebben onze zoon laten begraven. We proberen de herinnering aan hem levend te houden."

Drie kinderen
Het verlies van zijn zoon blijft moeilijk voor Meertens. "Laatst werd er tijdens een sollicitatietraject gevraagd hoeveel kinderen ik heb. Zijn dat er nou twee of drie? Dan schrijf ik op drie kinderen, met een kruisje achter de naam van mijn zoon. Je krijgt hier dan ook altijd vragen over", vertelt de vader. Contact met lotgenoten heeft hij niet. "Hier in het dorp zijn er meerdere mensen die dit hebben meegemaakt. We weten dit van elkaar, maar hebben geen praatgroep."

Meertens heeft gemengde gevoelens over het aangeven van zijn zoon maandag bij de gemeente. "Ik kijk er naar uit en zie er ook tegenop."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen