Overslaan en naar de inhoud gaan

Vader die zes kinderen doodde bijna klaar met tbs-traject

Geplaatst opmaandag 20 juli 2020 - 15:30

Het einde van de tbs-tunnel is in zicht voor Peter G. (52). Hij werd in 2003 veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs voor een fatale brandstichting in Roermond, waarbij zes van zijn zeven kinderen om het leven kwamen.

Peter staat op het punt naar Limburg te verhuizen en daar aan zijn toekomst te werken. Dat bleek maandagmiddag in de rechtbank.

Lees ook: Behandeling vader drama Roermond 2 jaar verlengd

Kok in bejaardentehuis
Daar werd het tbs-traject van de vijftiger besproken. "Het gaat goed met u, als ik alle rapporten lees", begon de rechter. Peter is al geruime tijd met proefverlof, de laatste fase van de tbs-maatregel. Hij woont niet langer in de kliniek die hem behandelt, Hoeve Boschoord, en werkt een paar dagen per week als kok in een bejaardentehuis.

Terug naar Limburg
De volgende stap is een verhuizing naar Limburg. Eerder is gepoogd hem onder te brengen bij ggz-instelling Levanto, zodat hij begeleid kon worden bij zijn definitieve stap terug in de samenleving. Levanto zou echter van dat plan hebben afgezien. Nu is er een andere instelling gevonden. Naar verwachting kan Peter daar in het najaar terecht.

Oplopende spanning
Hij zou dan een eigen appartement krijgen, maar wel 24 uur per dag beroep kunnen doen op begeleiding. Peter is naar eigen zeggen klaar voor die laatste stap. Deskundigen achten hem ook rijp voor een terugkeer in de samenleving, maar willen nog even aanzien hoe de verhuizing naar Limburg uitpakt.

"Onze angst is niet dat meneer gaat ontregelen", wijst een deskundige van de tbs-kliniek op de psychoses waar Peter mee kampte. "Onze zorgen zitten meer in zijn nieuwe omgeving, waarin veranderingen kunnen ontstaan. Als spanningen oplopen, kan dat een risico zijn."

Eenjarige verlenging
Deskundigen adviseren de rechter om het tbs-traject van Peter met één jaar te verlengen, zodat ze kunnen zien wat voor impact de verhuizing heeft. Justitie volgt die lijn en vraagt om een eenjarige verlenging. Advocaat Dirk Daamen vroeg om voortijdige beëindiging van de tbs. "Maar het is natuurlijk niet zo dat hij dan op straat wordt gezet en aan zijn lot wordt overgelaten. Er moet dan worden gekeken hoe je bepaalde hulp handen en voeten kunt geven", zei de raadsman. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Landelijke schok
Peter zorgde in juli 2002 voor een landelijke schok. Hij stak zijn woning in de Jupiterstraat in Roermond in brand. Bij die brand kwamen zes van zijn zeven kinderen om het leven. Hij zou kampen met psychoses. Om die reden legde de rechter hem naast de vijftien jaar gevangenisstraf ook een tbs-maatregel op. Nadat hij de helft van zijn celstraf had uitgezeten, startte zijn tbs-traject.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen