Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccinresten niet langer voor kwetsbare Limburgers

Geplaatst opwoensdag 14 april 2021 - 16:39

Minister Hugo de Jonge heeft een einde gemaakt aan de praktijk in Noord-Limburg waarbij overgebleven vaccins werden verdeeld onder kwetsbare mensen die nog niet op de officiële priklijst staan.

Om verspilling te voorkomen, moeten GGD'en coronavaccins die aan het einde van de dag overblijven, aan medewerkers van de vaccinatielocatie, ziekenhuispersoneel en teststraatmedewerkers geven, schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een Kamerbrief.

Kwetsbaren
Eerder kwamen ook mensen uit een medische risicogroep nog in aanmerking voor een overgebleven vaccin. De GGD Limburg-Noord was de enige regionale gezondheidsdienst die dat deed, waardoor tientallen tot een paar honderd mensen met een kwetsbare gezondheid hun vaccinatie eerder kregen. Omdat de GGD dit deed in afwachting op nieuw beleid, komt aan deze verdeling van spillage nu een eind.

Lees ook: Restjes vaccin naar kwetsbaren in Noord-Limburg

Nieuwe richtlijn
Als GGD'en coronavaccins over hebben, moeten ze die eerst aan prikkers zelf of aan andere medewerkers op een GGD-vaccinatielocatie geven. Ook in de nieuwe richtlijn komen die groepen als eerste aan de beurt. In de oude situatie kwamen daarna medische risicogroepen in aanmerking, zoals mensen met morbide obesitas of met andere specifieke aandoeningen. De Jonge schrijft nu dat het vaccin dat overblijft na het prikken van vaccinatiemedewerkers van de GGD'en, gegeven kan worden aan 'nader gedefinieerde doelgroepen, zoals bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel, GGD-teststraatmedewerkers'.

Voorrang voor ziekenhuispersoneel
Een woordvoerster van het ministerie laat weten dat ziekenhuispersoneel in de nieuwe situatie voorrang krijgt, omdat de druk op de zorg momenteel hoog is. GGD-teststraatmedewerkers krijgen voorrang omdat zij veel met coronapatiënten in aanraking komen.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland laat weten dat het aantal vaccins dat dagelijks overblijft 'op één hand te tellen' is. GGD Noord-Limburg had tot dusver als enige genoeg vaccin over om ook mensen uit de medische risicogroep te prikken. Daar ging het om hooguit twintig doses per dag.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen