Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccineren tegen meningokokken moet tijdelijk anders

Geplaatst opvrijdag 17 april 2020 - 14:21

GGD Limburg-Noord gaat in Venray en Roermond een nieuwe, tijdelijke manier van vaccineren tegen meningokokken uitproberen.

De test moet uitwijzen of de nieuwe werkwijze helpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor 1 juli moeten alle jongeren die in 2006 zijn geboren ingeënt zijn tegen meningokokkenziekte, laat een woordvoerster van GGD Limburg-Noord weten.

Richtlijnen
Vanwege de corona-uitbraak gelden aangescherpte richtlijnen en die zorgen ervoor dat vaccinaties op een iets andere manier moeten plaatsvinden. Zo komen er extra hygiënemaatregelen en helpt de brandweer mee om de afstand tussen de jongeren in de gaten te houden. De tijdelijke werkwijze is afgestemd op de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM).

5000 jongeren
Voor de proef zijn 180 jongeren opgeroepen: 90 in Venray en 90 in Roermond. De test loopt vooruit op de vaccinatie van nog eens 5000 jongeren, die in mei een inenting tegen meningokokken moeten krijgen.

Neusholte
De meningokok is een bacterie die zich meestal ophoudt in de neusholte. Als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt, lopen mensen die niet zijn ingeënt risico op bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. De kans op overlijden is daarbij erg groot, stelt het RIVM.

Toename
Alle GGD’s van Nederland moeten, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, voor 1 juli alle 14-jarigen die ervoor in aanmerking komen vaccineren met de meningokokkenprik. Dat moet, omdat er sinds 2015 een toename is van meningokokkenziekte en dan met name onder jonge kinderen en tieners.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen