Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccineren tegen meningokokken moet tijdelijk anders

Geplaatst opvrijdag 17 april 2020 - 14:21

GGD Limburg-Noord gaat in Venray en Roermond een nieuwe, tijdelijke manier van vaccineren tegen meningokokken uitproberen.

De test moet uitwijzen of de nieuwe werkwijze helpt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor 1 juli moeten alle jongeren die in 2006 zijn geboren ingeënt zijn tegen meningokokkenziekte, laat een woordvoerster van GGD Limburg-Noord weten.

Richtlijnen
Vanwege de corona-uitbraak gelden aangescherpte richtlijnen en die zorgen ervoor dat vaccinaties op een iets andere manier moeten plaatsvinden. Zo komen er extra hygiënemaatregelen en helpt de brandweer mee om de afstand tussen de jongeren in de gaten te houden. De tijdelijke werkwijze is afgestemd op de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM).

5000 jongeren
Voor de proef zijn 180 jongeren opgeroepen: 90 in Venray en 90 in Roermond. De test loopt vooruit op de vaccinatie van nog eens 5000 jongeren, die in mei een inenting tegen meningokokken moeten krijgen.

Neusholte
De meningokok is een bacterie die zich meestal ophoudt in de neusholte. Als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt, lopen mensen die niet zijn ingeënt risico op bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. De kans op overlijden is daarbij erg groot, stelt het RIVM.

Toename
Alle GGD’s van Nederland moeten, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, voor 1 juli alle 14-jarigen die ervoor in aanmerking komen vaccineren met de meningokokkenprik. Dat moet, omdat er sinds 2015 een toename is van meningokokkenziekte en dan met name onder jonge kinderen en tieners.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen