Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccineren: Als argumenten niet werken, dan verplichten

Geplaatst opmaandag 8 april 2019 - 22:17

Als argumenten niet kunnen overtuigen, mag de wetgever vaccinatie verplichten, zegt Maastrichtse ethicus Maarten Verkerk, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.

Verkerk is er zeker van dat vaccinatieweigeraars met goede argumenten te overtuigen zijn om hun kinderen toch te laten vaccineren. Maar ook hij ziet dat er steeds meer ouders komen die gewoonweg niet overtuigd willen worden en vasthouden aan theorieën die ze op internet lezen.

Vaccinatiegraad te laag
In tweederde van Limburgse gemeenten is de vaccinatiegraad voor de bof, mazelen en rode hond onder de 95 procent. Dat percentage is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ondergrens.

Lees ook: Vaccinatiegraad in meeste Limburgse gemeenten onder norm

Eerst voorlichtingscampagne
Verkerk vindt dat de overheid met een grote voorlichtingscampagne de weigeraars moet overtuigen om kinderen tóch te vaccineren. "Voor wettelijk ingrijpen is het nog te vroeg, maar mocht zo’n campagne en een groot maatschappelijk debat niet helpen, dan zou de Tweede Kamer met wetsvoorstellen kunnen komen om vaccinaties verplicht te stellen. Maar ook dan moet er brede kamersteun voor zijn", zegt de Maastrichtse hoogleraar, die vierde staat op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Eerste Kamer.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen