Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccineren: Als argumenten niet werken, dan verplichten

Geplaatst opmaandag 8 april 2019 - 22:17

Als argumenten niet kunnen overtuigen, mag de wetgever vaccinatie verplichten, zegt Maastrichtse ethicus Maarten Verkerk, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.

Verkerk is er zeker van dat vaccinatieweigeraars met goede argumenten te overtuigen zijn om hun kinderen toch te laten vaccineren. Maar ook hij ziet dat er steeds meer ouders komen die gewoonweg niet overtuigd willen worden en vasthouden aan theorieën die ze op internet lezen.

Vaccinatiegraad te laag
In tweederde van Limburgse gemeenten is de vaccinatiegraad voor de bof, mazelen en rode hond onder de 95 procent. Dat percentage is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de ondergrens.

Lees ook: Vaccinatiegraad in meeste Limburgse gemeenten onder norm

Eerst voorlichtingscampagne
Verkerk vindt dat de overheid met een grote voorlichtingscampagne de weigeraars moet overtuigen om kinderen tóch te vaccineren. "Voor wettelijk ingrijpen is het nog te vroeg, maar mocht zo’n campagne en een groot maatschappelijk debat niet helpen, dan zou de Tweede Kamer met wetsvoorstellen kunnen komen om vaccinaties verplicht te stellen. Maar ook dan moet er brede kamersteun voor zijn", zegt de Maastrichtse hoogleraar, die vierde staat op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Eerste Kamer.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen