Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaccinatie: 'Groep tussen 60 en 75 snel aan de beurt'

Geplaatst opwoensdag 3 februari 2021 - 20:50

Ouderen tussen de 60 jaar en de 75 jaar horen donderdag al of ze binnenkort gevaccineerd worden. Microbioloog Frans Stals van de Zuyderland ziekenhuizen vindt dat een reëel scenario, nu de Gezondheidsraad een nieuw advies moet geven.

Stals deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg. De microbioloog van Zuyderland, met vestigingen in Sittard-Geleen en Heerlen, vindt AstraZeneca minder geschikt voor de meest kwetsbare ouderen. De effectiviteit van AstraZeneca ligt lager dan de vaccins van Moderna en Pfizer. "Als je de meeste kwetsbare mensen vaccineert wil je een zo mogelijk hoge effectiviteit."

60 procent
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte dinsdagavond bekend dat hij verwacht dat de Gezondheidsraad adviseert om jonge ouderen eerder te laten vaccineren. Volgens Stals komt de wijziging van het vaccinatieprogramma door een tekort aan vaccins. ""Er is van tevoren een planning gemaakt. Nu blijkt dat de voorraden kleiner zijn dan voorzien, dus moeten er alternatieve keuzes worden gemaakt. Pfizer en Moderna hebben een hoge effectiviteit van ongeveer 95 procent. Bij AstraZeneca is dat minder, zo'n 60 tot 65 procent. Als je de meeste kwetsbare vaccineert wil je een zo hoog mogelijke effectiviteit. Ik vind zelf 60 procent erg laag."

Afgelopen week zeiden epidemioloog Frits Rosendaal en vaccinoloog Ben van der Zeijst bij de NOS al dat het beter was om de kwetsbare groepen eerder de vaccins van Pfizer en Moderna toe te dienen, dan het vaccin van AstraZeneca.

Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad komt donderdag met een advies over de bestemming van de eerste vaccins van AstraZeneca. Er zou worden gedacht aan het vaccineren van zorgpersoneel, 'jonge ouderen' tussen de 60 en 65 jaar en mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie. Verwacht wordt dat er door de tegenvallende leveringen wel tussen de groepen zal moeten worden gekozen.

Het AstraZeneca-vaccin werd afgelopen week goed gekeurd door de Europese Geneesmiddelenautoriteit (EMA). Dat betekent de vaccinaties direct kunnen worden gebruikt als ze in Nederland geleverd worden.

Britse en Braziliaanse variant
Volgens Stals hebben de nieuwe varianten er nog niet voor gezorgd dat vaccins minder effectief zijn bij de Britse of Braziliaanse variant van het coronavirus. "Zoals het er nu naar uitziet hebben de diverse varianten nog niet geleid tot een ander afweermechanisme of een ander afweerpatroon. De antistoffen die helpen bij de oude variant helpen ook bij de Britse variant en waarschijnlijk bij Braziliaanse variant. Al weten we dat niet zeker. Dus het kan op termijn zijn dat ze het wat gaan aanpassen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen