Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaalsenaren gaan werken in Aken

Geplaatst opdonderdag 2 april 2015 - 7:42

Vaals heeft vorig jaar een half miljoen euro bespaard op de bijstandsuitkeringen. Omdat veel werklozen een job hebben gevonden. Over de grens, in Aken.

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in Vaals licht gedaald, van 307 in 2013 naar 283 eind vorig jaar. Leuk, vindt wethouder Jean Paul Kompier (fractie Lokaal, werk en economie), maar niet spectaculair.

Fikse besparing
Dat geldt volgens Kompier wel voor de de fikse besparing op de kosten voor de bijstand: "Jarenlang hebben we het budget dat we daarvoor krijgen van het rijk zelf moeten aanvullen. Maar over 2014 houden we maar liefst een half miljoen euro over."

Een van de redenen voor die financiële omslag is het succes dat Vaals boekt op de arbeidsmarkt in Aken. Mensen met een bijstand gaan aan de slag bij bedrijven over de grens.

'Goedkoper'
Vaals vult hun inkomen aan tot bijstandsniveau. "Dat is uiteraard veel goedkoper dan wanneer we dat volledige bedrag op tafel moeten leggen", legt Kompier uit. "Het vergroot bovendien de kans op vast werk, waarmee die mensen helemaal uit de bijstand zijn."

Wennen aan arbeidsritme
In Aken is vraag naar personeel, zegt Wilbert Lennartz van de sociale dienst Pentasz: "Bedrijven zoeken vooral mensen voor eenvoudig werk. Die jobs zijn bij uitstek geschikt voor mensen die vaak al jaren werkloos zijn en weer moeten wennen aan het arbeidsritme."

Controleur
Een andere oorzaak voor de kostendaling in de bijstand is volgens Kompier het verscherpte toezicht. Vaals heeft vorig jaar geld vrijgemaakt voor een extra controleur. Dat werkt, constateert Kompier: "Het aantal fraudegevallen dat we ontdekt hebben is verdubbeld." Vorig jaar hebben veertig mensen een waarschuwing gekregen, dertig zijn bestraft met een boete.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Project in Kerkrade goed voor 76 banen
KFC Kentucky Fried Chicken Fastfood
Kentucky Fried Chicken opent medio augustus in Sittard
1000 Heerlenaren uit bijstand: gemeente bespaart miljoenen
Zorgpersoneel
Digitale banenmarkt zorgsector succes: 'Al 900 aanmeldingen'
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen