Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaalsenaren gaan werken in Aken

Geplaatst opdonderdag 2 april 2015 - 7:42

Vaals heeft vorig jaar een half miljoen euro bespaard op de bijstandsuitkeringen. Omdat veel werklozen een job hebben gevonden. Over de grens, in Aken.

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in Vaals licht gedaald, van 307 in 2013 naar 283 eind vorig jaar. Leuk, vindt wethouder Jean Paul Kompier (fractie Lokaal, werk en economie), maar niet spectaculair.

Fikse besparing
Dat geldt volgens Kompier wel voor de de fikse besparing op de kosten voor de bijstand: "Jarenlang hebben we het budget dat we daarvoor krijgen van het rijk zelf moeten aanvullen. Maar over 2014 houden we maar liefst een half miljoen euro over."

Een van de redenen voor die financiële omslag is het succes dat Vaals boekt op de arbeidsmarkt in Aken. Mensen met een bijstand gaan aan de slag bij bedrijven over de grens.

'Goedkoper'
Vaals vult hun inkomen aan tot bijstandsniveau. "Dat is uiteraard veel goedkoper dan wanneer we dat volledige bedrag op tafel moeten leggen", legt Kompier uit. "Het vergroot bovendien de kans op vast werk, waarmee die mensen helemaal uit de bijstand zijn."

Wennen aan arbeidsritme
In Aken is vraag naar personeel, zegt Wilbert Lennartz van de sociale dienst Pentasz: "Bedrijven zoeken vooral mensen voor eenvoudig werk. Die jobs zijn bij uitstek geschikt voor mensen die vaak al jaren werkloos zijn en weer moeten wennen aan het arbeidsritme."

Controleur
Een andere oorzaak voor de kostendaling in de bijstand is volgens Kompier het verscherpte toezicht. Vaals heeft vorig jaar geld vrijgemaakt voor een extra controleur. Dat werkt, constateert Kompier: "Het aantal fraudegevallen dat we ontdekt hebben is verdubbeld." Vorig jaar hebben veertig mensen een waarschuwing gekregen, dertig zijn bestraft met een boete.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Project in Kerkrade goed voor 76 banen
KFC Kentucky Fried Chicken Fastfood
Kentucky Fried Chicken opent medio augustus in Sittard
1000 Heerlenaren uit bijstand: gemeente bespaart miljoenen
Geld voor verbetering euregionale arbeidsmarkt
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen