Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaals telt meeste huishoudens met kleine beurs van Limburg

Geplaatst opdonderdag 26 juli 2018 - 5:00

De gemeente Vaals heeft relatief gezien de meeste huishoudens van Limburg die van een kleine beurs rond moeten komen. In de Heuvellandgemeente leeft 12,5 procent net boven de armoedegrens.

Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS, waarvan de resultaten door LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

Levensonderhoud
Dat onderzoek heeft uitgewezen dat een op de elf Nederlandse huishoudens maar nét iets meer verdient dan wat nodig is. Geld voor vakanties, nieuwe kleren of onverwachte uitgaven blijft vaak niet over. Het CBS bekeek hoeveel mensen eind 2014 nét iets meer verdienden dan wat nodig is om te leven. Dat is maximaal 10 procent meer dan de zogeheten lage-inkomensgrens: 1.112 euro per maand voor alleenstaanden of 2.112 euro voor een gezin met twee kinderen. Kortom, huishoudens die net genoeg geld hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Limburg
Vaals blijkt in Limburg met 12,5 procent het hoogste percentage huishoudens te hebben dat net boven de armoedegrens leeft. Met 11,6 procent volgt Heerlen op de tweede plek. Op de derde plek volgt Brunssum met 10,6 procent. Venlo, Beesel en Roermond delen de vierde plek met 10,5 procent. Maastricht volgt de Midden-Limburgse gemeenten op de voet met 10,4 procent.

In Mook en Middelaar wonen de minste arme huishoudens. Daar leeft slechts 6,9 procent net boven de armoedegrens.

Lees ook: Grootste risico op armoede in Heerlen

Noorden
In het noorden van het land leven relatief de meeste huishoudens met een kleine beurs, zo blijkt uit de cijfers. Op Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland leeft 20 procent van de huishoudens net boven de armoedegrens. In Achtkarspelen is dat 16,8 procent. Pekela, Vlagtwedde en Dantumadiel volgen met 14,5 procent.

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen