Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaals telt meeste huishoudens met kleine beurs van Limburg

Geplaatst opdonderdag 26 juli 2018 - 5:00

De gemeente Vaals heeft relatief gezien de meeste huishoudens van Limburg die van een kleine beurs rond moeten komen. In de Heuvellandgemeente leeft 12,5 procent net boven de armoedegrens.

Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS, waarvan de resultaten door LocalFocus op een rijtje zijn gezet.

Levensonderhoud
Dat onderzoek heeft uitgewezen dat een op de elf Nederlandse huishoudens maar nét iets meer verdient dan wat nodig is. Geld voor vakanties, nieuwe kleren of onverwachte uitgaven blijft vaak niet over. Het CBS bekeek hoeveel mensen eind 2014 nét iets meer verdienden dan wat nodig is om te leven. Dat is maximaal 10 procent meer dan de zogeheten lage-inkomensgrens: 1.112 euro per maand voor alleenstaanden of 2.112 euro voor een gezin met twee kinderen. Kortom, huishoudens die net genoeg geld hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Limburg
Vaals blijkt in Limburg met 12,5 procent het hoogste percentage huishoudens te hebben dat net boven de armoedegrens leeft. Met 11,6 procent volgt Heerlen op de tweede plek. Op de derde plek volgt Brunssum met 10,6 procent. Venlo, Beesel en Roermond delen de vierde plek met 10,5 procent. Maastricht volgt de Midden-Limburgse gemeenten op de voet met 10,4 procent.

In Mook en Middelaar wonen de minste arme huishoudens. Daar leeft slechts 6,9 procent net boven de armoedegrens.

Lees ook: Grootste risico op armoede in Heerlen

Noorden
In het noorden van het land leven relatief de meeste huishoudens met een kleine beurs, zo blijkt uit de cijfers. Op Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland leeft 20 procent van de huishoudens net boven de armoedegrens. In Achtkarspelen is dat 16,8 procent. Pekela, Vlagtwedde en Dantumadiel volgen met 14,5 procent.

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen