Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaals na 'grote drie' armste gemeente van Nederland

Geplaatst opdonderdag 5 september 2019 - 7:06

Vaals heeft op Rotterdam, Amsterdam en Den Haag na procentueel de meeste armen van alle Nederlandse gemeenten.

Dat blijkt uit uit cijfers over het jaar 2017 van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Drie gemeenten in top 10
In Vaals leeft 9,4 procent van de inwoners onder het niet-veel-maar-toereikendcriterium. Volgens dat criterium zouden mensen financieel voldoende ruimte moeten hebben voor niet noodzakelijke, maar wel zeer wenselijke ontspanning en sociale participatie. Daarbij kan gedacht worden aan een korte vakantie of het lidmaatschap van een sportclub.

Ook Maastricht en Kerkrade hebben veel armen binnen de gemeentegrenzen wonen. De provinciehoofdstad is met 8,2 procent op de zevende plaats terug te vinden; Kerkrade sluit met 7,7 procent de landelijke top tien af.

Minderjarigen
Vaals is daarnaast ook provinciaal koploper met het percentage minderjarige kinderen dat onder de armoedegrens leeft. In de Heuvellandgemeente maakt 14,4 procent onderdeel uit van een gezin dat het niet breed heeft. Ook in de grote gemeenten in de provincie wonen relatief veel arme kinderen, met in Maastricht, Heerlen, Roermond, Venlo en Kerkrade een percentage rond de tien procent.

Niet-Westerse migranten
Een groep die het met name moeilijk heeft, zijn de niet-Westerse migranten. Alleen in Mook en Middelaar, Weert, Roermond en Beesel valt het aantal niet-Westerse migranten onder de armoedegrens onder het landelijk gemiddelde. In de voormalige gemeente Onderbanken is deze groep allochtonen het armst; 42,4 procent van de in de gemeente woonachtige migranten zonder Westerse achtergrond leeft onder de armoedegrens. Ook in Valkenburg (33,8 procent), Bergen (33,2) en Schinnen (32,9) heeft ruim een derde van deze groep het niet breed.

Afname
De armoede in de provincie is wel afgenomen ten opzichte van twee jaar eerder. Het grootste deel van de gemeenten in Limburg laten een daling zien, alleen de nieuwe gemeente Beekdaelen, Mook en Middelaar, Bergen, Echt-Susteren, Gulpen-Wittem en Simpelveld kregen er meer armen bij. De toename was het grootst in de toenmalige gemeente Onderbanken, waar het aantal mensen dat onder de armoedegrens moet leven, toenam van 102 naar 127, een stijging van 24,5 procent.

Weert liet de grootste daling zien. De armoede in die gemeente nam met bijna twintig procent af ten opzichte van 2015.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen