Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vaak psychologische klachten na vermissing dierbare'

Geplaatst opdonderdag 24 mei 2018 - 6:00

Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Tanja Groen
Een van de bekendste vermissingszaken is die van Tanja Groen. De studente verdween 25 jaar geleden in Maastricht. Ondanks veel politieonderzoek is ze nooit gevonden. Moeder Corrie Groen is nog elke dag bezig met de verdwijning van haar dochter: "Je hoopt dat ze ooit nog gevonden wordt. Dat gaat nooit weg. Je vraagt je af waar ze gebleven is, wat er gebeurd is. Dat is het ergste, het niet weten. Je kunt het niet afsluiten", zegt ze tegen L1.

Psychologische effecten
De universiteit sprak met 137 achterblijvers van vermisten. Het is het eerste grote onderzoek naar de psychologische effecten van vermissing die niet wordt veroorzaakt door oorlog of politieke onderdrukking.

Lees ook: Nieuwe oproep in zaak vermiste Tanja Groen

Pasklare oplossingen
De familie van Tanja heeft niet meegewerkt aan het onderzoek van de universiteit in Groningen. Het hele gezin Groen heeft wel veel psychologische hulp gehad. "Wij hebben ook maandenlang gesprekken gehad met de GGD. Maar het is moeilijk. Die hebben ook geen pasklare oplossingen voor ons. Dat is moeilijk. Maar het leven gaat door, alles gaat door."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen