Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV: zorgen over werkloze jongeren

Geplaatst opdonderdag 20 augustus 2020 - 14:16

Veel jongeren zonder baan dreigen tussen wal en schip te vallen. Dat zegt uitkeringsinstantie UWV. Een grote groep jongeren onder de 27 jaar heeft nu geen inkomen meer, omdat ze geen recht meer hebben op een WW-uitkering.

Alleen al in juli raakten 640 jongeren in Limburg hun WW kwijt. Een deel daarvan vond een baan. "Maar meer dan de helft moest een bijstandsuitkering aanvragen. Een grote groep daarvan komt niet in aanmerking voor die steun omdat ze thuis wonen of een partner hebben die een inkomen heeft", weet Gerald Ahn van het UWV. "Deze jongeren onder de 27 hebben nu geen inkomen meer." Om hoeveel jongeren het precies gaat is niet bekend, 'want dat wordt niet geregistreerd'.

Onmogelijke opdracht
Pim Ritzen uit Bocholtz is een van de jongeren die sinds kort geen inkomen meer heeft. De 25-jarige copywriter verloor vlak voor de coronacrisis zijn baan bij een webwinkel. Al snel bleek dat het bijna onmogelijk was om in de crisis werk te vinden. "Ik heb wel vijftien tot twintig sollicitaties geschreven, maar ik kreeg alleen maar afwijzingen, als ik al een bericht terug kreeg."

Privéleven
De eerste maanden kreeg Ritzen nog zo'n 1.000 euro WW-uitkering. Vorige maand kwam daar een einde aan. Omdat hij maar twee jaar had gewerkt, liep zijn recht op WW af. Dat had ook invloed op zijn privéleven. "Ik stond op het punt om bij mijn partner in te trekken", zegt hij. "Maar toen ik werkeloos werd, hebben we dat uitgesteld. Ik wil namelijk ook mijn steentje bijdragen. Dat kan nu niet." Nu is hij financieel afhankelijk van zijn ouders. "Dat vinden ze niet erg, maar dat wil je natuurlijk niet."

Verder kijken
De jongeren richten hun aandacht vooral op de sectoren waarin ze werkzaam waren. Ze kijken naar de banen waarvoor ze zijn opgeleid. Het UWV adviseert de jongeren om ook naar andere sectoren te kijken. "In sommige sectoren is nog werk. In de zorg en de ICT bijvoorbeeld", zegt Ahn. "Maar dan moeten mensen zich wel laten bij- of omscholen."

In deze sectoren is nog werk te vinden:

  • Zorg (verpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, tandarts, mondhygiënist);
  • Onderwijs (leerkracht basisonderwijs, docent talen en exacte vakken (natuurkunde, scheikunde, wiskunde, informatica);
  • Overheid (beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening/planologie/milieu);
  • ICT (programmeur);
  • Bouw (betonwerkers, timmerlieden, kraanmachinisten);
  • Installatie-energie (loodgieters, monteurs, elektriciens);
  • Industrie-voertuigen (monteurs industriële machines, werkvoorbereiders, calculators werktuigbouw);
  • Financieel-juridisch (assistent-accountants, belastingadviseurs);
  • Agrarisch-groen (hoveniers, loonwerkers);
  • Overige (woningstoffeerders, vloerenleggers, keukenmonteurs).

Jobcoach
Dat de jongeren door de crisis hard zijn geraakt, is geen verrassing. Vaak hebben ze een tijdelijke of flexibele baan. Als het economisch slechter gaat, mogen zij als eerste de biezen pakken. In de politiek is de problematiek inmiddels ook bekend. Het kabinet maakte miljoenen vrij voor loopbaanadvies voor werklozen. "Toch loopt het nog niet storm", zegt Ramon Niessen van Leren&Werken en Loopbaan en Ontwikkeling (LEO). Bij deze instanties kunnen mensen terecht voor loopbaanadvies."Je ziet toch dat mensen het moeilijk vinden om in de doe-stand te komen en om actie te ondernemen."

Mensen kunnen gratis advies van een jobcoach krijgen. "We kijken of hun cv wel goed is", verklaart Niessen. "Maar we kijken ook welke talenten ze hebben en wat ze leuk vinden. Ook kijken we of ze misschien bij- of omscholing nodig hebben."

Malaise nog niet voorbij
In de komende maanden zal de situatie voor jongeren nog verslechteren. Het UWV verwacht dat de werkeloosheid nog verder zal oplopen. "Volgende maand zullen zich bijvoorbeeld veel jongeren op de arbeidsmarkt melden", voorspelt Ahn. "Die zijn net afgestudeerd, hebben vakantie gehad en willen nu aan de slag. Ook zij zullen moeite hebben om een baan te vinden."

Roer om
Pim Ritzen heeft inmiddels het roer omgegooid. "Ik ga serieus kijken naar een baan in de zorg", zegt hij. Ook gaat hij binnenkort naar een info-avond over werken in Duitsland. "Misschien is daar nog een baan te krijgen." Hij wil zo snel mogelijk zijn leven weer op de rit hebben. "De onzekerheid is groot. Je weet niet hoelang dit nog gaat duren", zegt Ritzen. "Ik wil snel weer een toekomstperspectief."

Even geduld
Een opbeurende opmerking heeft Ahn wel nog voor de jongeren. "Als de crisis voorbij is en het aantal vacatures weer stijgt, dan profiteren daar de jongeren het eerste van. Ze moeten dus geduld hebben."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen